FENOMEN KVARTARNIH ROĐAKA! Identične bliznakinje rodile decu identičnim blizancima, DNK sve ZBUNIO! (FOTO)


IZVOR: Republika - 19.02.2022 | 10:52


Dve sestre bliznakinje, koje su vrlo popularne na Instagramu, nedavno su zbunile pratioce fotografijom svojih sinova, napisavši ispod nje da su bebe - braća, rođaci i kvartarni blizanci. Mnogi se pitaju kako je to uopšte moguće, ali reč je o interesantnom fenomenu.

Foto: printscreen/Instagram
FENOMEN KVARTARNIH ROĐAKA! Identične bliznakinje rodile decu identičnim blizancima, DNK sve ZBUNIO! (FOTO)

Naime, Britani i Brijana su jednojajčane bliznakinje koje su se udale za jednojajčane blizance Džoša i Džeremija Sejlersa i potom rodile decu u roku od nekoliko meseci, prenosi "San".

- Kada bi ova porodica uradila DNK test porekla, on bi pokazao da su ove bebe braća, a ne rođaci - objasnio je jedan pratilac. Britani i Brijana upoznale su Džoša i Džeremija na festivalu za blizance 2017., a momci su ih zaprosili šest meseci kasnije, nakon burne romanse.

Genetika ovu pojavu naziva "kvartarnim rođacima/blizancima". To je pojava kada se jedan par jednojajčanih blizanaca venča s drugim parom blizanaca i genetičari je nazivaju "kvartarnim zajednicama" ili "brakom četvorke". Džet i Džeks zapravo dele DNK brata i sestre i višestruko su "kvartarni" jer su im oba roditelja identični blizanci.

Pratioci su u šoku

Imali su zajedničko venčanje 5. avgusta 2018., žive u istoj kući u Virdžiniji u SAD-u, a sada zajedno proširuju svoje porodice. Parovi su vest o trudnoći objavili na zajedničkoj Instagram stranici, napisavši: "Pogodite šta!!?? OBA para su trudna!"

- Oduševljeni smo i zahvalni što smo doživeli preklapanje trudnoća i što možemo da podelimo ovu vest sa svima vama! Naša deca neće biti samo rođaci, već i genetski blizanci. Jedva čekamo da ih upoznamo i da se oni upoznaju - pisalo je.

Iako je zajednička trudnoća bila šok za mnoge, sestre su za "Australijas Tudej" rekle da su planirale da zatrudne u isto vreme.

- Zajedno smo doživele većinu prekretnica u životu, rođendane, dobijanje vozačke dozvole, diplome i naše dvostruko venčanje. Ovo bi bio sledeći veliki događaj i volele bismo da ga doživimo zajedno - rekla je Britani.

BONUS VIDEO: