PALA JE ODLUKA O SUDBINI UKRAJINE! Usvojena je rezolucija, čeka se Putinov potez!


IZVOR: Republika - 15.02.2022 | 11:37


Državna duma Rusije izglasala je danas nacrt rezolucije o priznanju samoproglašenih Donjecke narodne republike (DNR) i Luganske narodne republike (LNR).

Foto: Tanjug/AP
PALA JE ODLUKA O SUDBINI UKRAJINE! Usvojena je rezolucija, čeka se Putinov potez!

Predsednik Donjeg doma parlamenta Vjačeslav Volodin izjavio je da će dokument odmah biti upućen predsedniku države, prenosi Tanjug.

Poslanici smatraju da će priznanje DNR i LNR stvoriti osnove za obezbeđivanje bezbednosnih garancija i zaštitu stanovnika tih republika od spoljnih pretnji, kao i za jačanje međunarodnog mira i regionalne stabilnosti, naglasio je Volodin.

Za ovu odluku glasao je 351 poslanik, protiv je bilo 16, a uzdržan jedan poslanik, navodi TAS S.

Foto: Tanjug/AP

Državna duma

Priznavanje odmetnutih ukrajinskih regija Donjeck i Lugansk kao nezavisnih zemalja "ubilo" bi ionako krhki mirovni proces te bi Vladimiru Putinu moglo poslužiti kao izgovor da u te regije pošalje vojsku da ih "zaštiti". Iz tog razloga, neki analitičari su skeptični da bi Putin želeo da se odluči na taj korak.

Ideju o traženju od Putina da prizna otcepljene teritorije prvi put su izneli poslanici 19. januara, ali su bile potrebne nedelje da se nađe na dnevnom redu parlamenta, a Kremlj je odbio da komentariše da li mu se ta ideja sviđa.

BONUS VIDEO: