AMERIKANCI BI DA VLADAJU BALKANOM! Lavrov poslao brutalnu poruku Zapadu: Terate Rusiju, a vidite šta vi radite s Bosnom!


IZVOR: Republika - 10.02.2022 | 12:10


Ruski šef dilplomatije Sergej Lavrov žestoko je reagovao zbog držanja pridika njegovoj zemlji dok se Sjedinjene Države, istovremeno, u velikom stilu vraćaju na Balkan.

Foto: Tanjug/AP/Printscreen
AMERIKANCI BI DA VLADAJU BALKANOM! Lavrov poslao brutalnu poruku Zapadu: Terate Rusiju, a vidite šta vi radite s Bosnom!

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poslao je brutalnu poruku Zapadu nakon sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Britanije Liz Tras, istakavši kako su na snazi dvostruki aršini, posebno kada je u pitanju uticaj različitih država na Balkan

Lavrov je, naime, optužio zapadne kolege da selektivno tumače obaveze u okviru OEBS o nedeljivosti bezbednosti, između ostalog i kada se radi o nedopustivosti uspostavljanja sfera uticaja na evropskom prostoru, prenosi Sputnjik. 

- Danas smo naveli brojne primere kako takve sfere uticaja proizvoljno uspostavljaju i NATO zemlje i Evropska unija koja, na primer, kaže da Rusi nemaju šta da rade na Balkanu, kao ni u Africi, dok SAD čak imenuju specijalnog izaslanika koji će se baviti reformom izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Zar to nije sfera uticaja, namera SAD da rukovode svim procesima na Balkanu? Po mom mišljenju, to je očigledna činjenica - poručio je Lavrov.

Podsetimo, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov razgovarao je sa britanskom koleginicom Liz Tras o situaciji u Ukrajini, vojnim vežbama u Belorusiji i garancijama bezbednosti Rusiji, pri čemu je ona iznela sraman ultimatum Moskvi da ili sarađuje s NATO ili se suoči s ozbiljnim posledicama ako izvrši invaziju na Ukrajinu.