KIDNAPOVAN PREDSEDNIK, GRADOM ODJEKUJU PUCNJI, ZEMLJA U HAOSU! Na ulice izašli i građani, traži se POLICIJSKI SAT!


IZVOR: Republika - 24.01.2022 | 08:49


Prema još nepotvrđenim izveštajima, predsednika je "uhapsila" grupa pobunjenika koja ima i podršku dela naroda.

Foto: Tanjug/AP
KIDNAPOVAN PREDSEDNIK, GRADOM ODJEKUJU PUCNJI, ZEMLJA U HAOSU! Na ulice izašli i građani, traži se POLICIJSKI SAT!

Predsednika Burkine Faso Roha Kabora uhapsili su pobunjeni vojnici, tvrde dva bezbednosna izvora i jedan zapadnoafički diplomata.

Takav razvoj događaja usledio je, kako prenosi Blic, posle intenzivne pucnjave koja se u čula oko njegove rezidencije u glavnom gradu Uagaduguu, prenosi agencija Rojters.

Pucnjava se čula i u nekoliko kasarni u Uagaduguu, a vojnici su zahtevali smene vojnih šefova i više sredstava za borbu protiv militantnih islamista, javlja BBC

Na stotine ljudi izašlo je na ulice u znak podrške trupama, primoravajući vlasti da uvedu noćni policijski čas. Demonstranti koji pružaju podršku vojnicima zapalili su sedište vladajuće stranke, a čuli su se pucnji i u vojnim kampovima na zapadu i jugu prestonice, kao i u vazdušnoj bazi u blizini glavnog aerodroma.

Foto: Tanjug/AP

Uz pobunjenike je i deo naroda, glavnim gradom odjekuju pucnji 

U televizijskom obraćanju naciji, ministar odbrane Bartelemi Simpore je izjavio da je bilo lokalizovanih, ograničenih incidenata u nekoliko kasarni, i da nijedna od republičkih institucija nije bila meta.

Predsednik Kabore, bivši bankar i premijer, postao je šef zemlje nakon pobede na izborima 2015.

Foto: Tanjug/AP

Pobudnjeni nedaleko od predsedničke palate 

Najnovija dešavanja su najsvežiji signal rastućeg nezadovoljstva njegovom vladom zbog neuspeha da uguši islamističku pobunu koja je devastirala tu zapadnoafričku državu poslednjih nekoliko godina.