Američki mediji o šokantnom glasanju o Jerusalimu: DEBAKL SAD U UN KREIRAO TRAMP?!


IZVOR: E. S. T. - 22.12.2017 | 17:57


Čitav svet je uzburkan nakon glasanja na vanrednoj sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na kom je odluka lidera Amerike Donalda Trampa da Jerusalim prizna za prestonicu Izraela proglašena ništavnom, i to ogromnom većinom glasova.

Foto: Tanjug/AP

Odigrao velemajstorski?! Donald Tramp

I dok polovina planete bruji o tome kako je šef SAD dobio šamar kakvom se niko nikada nije nadao da će neka američka administracija doživeti, pojedini analitičari, među kojima su su i sagovornici američkog Vašington posta, spekulišu da je takav scenario osmislio ni manje ni više nego sam Tramp, i to s namerom da svoju zemlju u svetu predstavi kao ozbiljnog borca spremnog da za "više interese zarati i sa tradicionalnim saveznicima".

Osim toga, on je nakon naizgled poraza u UN ipak pokazao da ostaje dosledan svojim obećanjima i stavovima "čime jača nacionalna osećanja u zemlji".

- Možda je upravo ponižavajući rezultat u UN ono što je Tramp zapravo hteo, želeći da proizvede samo utisak da je Amerika izolovana u tom telu - navodi Vašington post.

Vašington post: Stajati uz Izrael je veoma popularno među Amerikancima, a posebno među Trampovim pristalicama

Kako taj list objašnjava, neposredno pre glasanja u UN šef SAD je zapretio svim zemljama koje se izjasne protiv njegove odluke da će im uskratiti finansijsku pomoć.

Kako se američke pare slivaju u zemlje širom sveta
- 13 milijardi dolara ekonomske i vojne pomoći Amerika dala za države subsaharske Afrike
- 1,6 milijardi dolara izdvojeno za države u istočnoj Aziji i Okeaniji
- 13 milijardi dolara SAD dale državama na Bliskom istoku i u severnoj Africi
- 6,7 milijardi dolara otišlo zemljama u južnoj i centralnoj Aziji
- 1,5 milijardi dato evropskim i evroazijskim državama
- 2,2 milijarde američkih dolara završilo u rukama država zapadne hemisfere
* podaci su iz 2016. godine, a novac je iz SAD najpre davan UN, pa prosleđivan

- Te pretnje su imale mnogo veći uticaj nego što se isprva mislilo jer je veliki broj država ipak ostao uzdržan, njih 35 - ističe Vašington post, ali i dodaje da je Tramp takvim potezom ipak žrtvovao odnos sa nekim od najvažnijih saveznika u svetu.

22 odsto sredstava za budžet UN daje Amerika

- Na primer, kanadska vlada je očigledno promenila svoj glas iz "protiv" na "uzdržan" iz straha da bi mogla da bude doživljena kao američka marioneta. Takođe, ambasador Bolivije, kada je čuo pretnje, u UN je ponosno izjavio da će njegova zemlja biti prvo ime koje američka predstavnica Niki Hejli treba da zapiše kao protivnika Amerike. Javne pretnje su učinile gotovo nemogućim i za zemlje zapadne Evrope, poput Nemačke i Francuske, da se uzdrže od glasanja, pa su i one podržale rezoluciju arapskih zemalja i Turske da se američka odluka o Jerusalimu proglasi nevažećom - piše Vašington post, a zatim navodi da je Tramp i pored svega toga imao mnogo jake razloge da na domaćoj sceni u SAD izgleda čvrsto.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

- Stajati uz Izrael je veoma popularno među Amerikancima, a posebno među Trampovim pristalicama, dok su UN nepopularne. Pogotovo sledbenici šefa SAD veruju da to telo izvlači ogromne količine novca Americi u vidu strane pomoći, te predsednik sad izgleda kao neko ko se svemu tome suprotstavio i zaista čvrsto zagovara američke interese - piše list aludirajući na Trampovo obećanje tokom kampanje 2016. da će se boriti za "Ameriku pre svega".

Protiv Amerike glasali i nekad najveći saveznici te zemlje Britanija, Nemačka i Francuska

- Ovo glasanje može da obezbedi izgovor za smanjivanje novčanih davanja UN i njenim organima. Takođe, može biti posledica po pomoć i za neke strane vlade - stoji u tekstu Vašington posta, kao i činjenica da je najveći broj predstavnika u UN glasao onako kako inače glasa o svim rezolucijama koje se tiču Izraela ili Palestine, uključujući i Srbiju, koja je u četvrtak ustala protiv Trampove odluke.

30 odsto finansija za mirovne misije UN pokrivaju SAD

Podsetimo, u UN se glasalo o rezoluciji da se Trampova odluka o Jerusalimu poništi, a koju su predložile Turska i Jemen. Sve zemlje, njih 128, koje su podržale rezoluciju, smatraju da status Jerusalima treba da se rešava nakon uspostavljanja mira između Izraela i Palestine s obzirom na to da Palestinci žele Istočni Jerusalim za svoju prestonicu.

Inače, glasanje o Jerusalimu u UN nema nikakav obavezujući karakter, te su Amerikanci i Izraelci oduševljeno dočekali stav 35 država da ostanu uzdržane.

Evo zašto su pojedine zemlje bile uzdržane
HRVATSKA Izazvala je iznenađenje jer je pokazala da neće protiv Trampa i Amerike, ali je zato napravila otklon od EU, čija je većina članica bila za rezoluciju (kao i četiri stalne članice UN Kina, Francuska, Rusija i Britanija). Veruje se da je glavni uzrok za potez Hrvata američka pomoć
MAĐARSKA Uzdržan stav više je povezan sa odnosom Budimpešte sa Izraelom
BOSNA I HERCEGOVINA Potez je uslovljen kako pretnjama Trampa da će biti uskraćivanja pomoći tako i sastavom stanovništva BiH
RUMUNIJA  Ona je jedan od najvernijih američkih vojnih partnera u Evropi (Amerika je u Rumuniju poslala najmoćnije avione tokom 2016, deo svog antiraketnog štita, a spekulisalo se i da je ogromne delove nuklearnog oružja izmestila u tu zemlju iz Turske nakon neuspelog vojnog puča u Ankari)
POLJSKA Najverniji američki partner u Evropi sada kada su leđa SAD okrenule Britanija i Nemačka
AUSTRALIJA, KANADA  Tradicionalne prijateljske zemlje Amerike koje nisu htele da joj zabiju nož u leđa (istovremeno, nisu glasale ni protiv zbog velikog procenta muslimanskog stanovništva)
MEKSIKO Odluka ove zemlje je iznenadila zbog lošeg odnosa Trampa prema njoj, međutim, Meksiko u ogromnoj meri i dalje zavisi od SAD