NOVE MERE IPAK STUPAJU NA SNAGU, MASKE OBAVEZNE I NA OTVORENOM, A NEMA NI ALKOHOLA! Omikron udara, novogodišnja noć na trgovima može ŽESTOKO DA KOŠTA!


IZVOR: Republika - 30.12.2021 | 06:25


Najnovije stroge mere tokom novogodišnjih praznika kontrolisaće čak 9.000 policajaca, a biće zabranjen i ples u zatvorenom prostoru, kao i masovna okupljanja uz alkohol na otvorenom.

Foto: Tanjug/AP
NOVE MERE IPAK STUPAJU NA SNAGU, MASKE OBAVEZNE I NA OTVORENOM, A NEMA NI ALKOHOLA! Omikron udara, novogodišnja noć na trgovima može ŽESTOKO DA KOŠTA!

Maske se od petka opet moraju nositi na ulicama Pariza zbog "plime" varijante omikron koja je izazvala eksploziju zaraza KOVIDOM-19 u Francuskoj, objavila je u sredu policijska uprava francuske prestonice. 

Mera će važiti za sve osobe starije od 11 godina, osim za one u vozilima, na biciklama i za osobe koje se bave sportom. 

Prema saopštenju, maske će biti obavezne na mestima otvorenim za javnost u Parizu, osim u Bulonjskoj i Vensanskoj šumi i u vazdušnim lukama Šarl de Gol, Burže i na aerodromu Orli. Međutim, pristup terminalima neće biti moguć osobama koje prate putnike.

- Od petka se pojačavaju kontrole - precizirano je u saopštenju prefekture i istaknuto kako svima onima koji se ogluše o tu meru preti kazna od 135 evra.  

Osim maski, najavljeno je i zatvaranje lokala u subotu i nedelju nakon dva sata posle ponoći i zabranjuje se ples u svim objektima otvorenim za javnost.

Diskoteke koje su zatvorene 10. decembra ostaju i dalje zatvorene prve tri nedelje januara. 

U Parizu su na javnim prostorima zabranjena okupljanja uz konzumaciju alkohola, a oko 9.000 policajaca i vojnika će pratiti poštovanja mera tokom nekih koncerata na otvorenom. 

U Francuskoj je zabeležen rekordan broj zaraza KOVIDOM-19 s 208.000 novozaraženih u sredu, nakon 180.000 u utorak. Kako se veruje, soj omikron preuzima primat nad delto, pa su vlasti izuzetno zabrinute. 

Bez KOVID propusnica ni u prevoz

Italijanska vlada je zbog širenja zaraze varijantom omikron u sredu uveče odlučila da uvede propusnice za vakcinisane ili tzv. pojačane zdravstvene propusnice u prevozu, hotelima, terasama, restoranima, sajmovima, konferencijama, kao i na bazenima i u teretanama.

Te mere će na snagu stupiti 10. januara.

Dosad je za vožnju vozom i avionom u Italiji bilo dovoljno imati "osnovnu" zdravstvenu propusnicu, koja je mogla da se dobije vakcinacijom, ali i negativnim testom. Međutim, "pojačana zdravstvena propusnica", kako se taj dokument naziva u Italiji, dobija se samo uz potpuni ciklus vakcinacije ili nakon oporavka od KOVIDA-19, a trenutno je potrebna za određene profesionalne kategorije, poput zdravstvenog i osoblja za provođenje zakona.