SNIMLJEN SAV UŽAS KOJI RAZDIRE PLANETU: Naučnici u paničnom strahu! OVO JE SAMO POČETAK!


IZVOR: Republika - 28.12.2021 | 11:03


Izabrane su najbolje fotografije iz 2021. koje oslikavaju šta su našoj planeti već sada učinile klimatske promene.

Foto: Tanjug/AP
SNIMLJEN SAV UŽAS KOJI RAZDIRE PLANETU: Naučnici u paničnom strahu! OVO JE SAMO POČETAK!

Najbolje fotografije koje ilustruju sav užas klimatskih promena, izabrane su i za 2021. godinu i podsetile nas sa kakvim se sve problemima i izazovima suočava naša planeta i to, pre svega, zbog malignog delovanja ljudi na prirodu i sve u njoj.

A ono što je najstrašnije, jeste činjenica da se naučnici slažu u jednom - situacija preti da narednih godina postane još gora.      

Među prvima je jedna koja je nastala ovog leta u Grčkoj u trenutku dok je južni deo te mediteranske zemlje satirao jedan od najrazornijih požara u istoriji. Kako je ustanovljeno, prosečna temperatura vazduha tokom leta u Grčkoj je od 2007. godine porasla za nekoliko stepeni, što ima dramatične posledice na klimu celokupnog područja. U požarima je u poslednjih nekoliko godina umrlo na desetine ljudi, na stotine životinja je stradalo, a materijalna šteta je nemerljiva. 

 

Druga fotografija nastala je na severoistoku Kenije, čije se stanovništvo suočilo sa nezapamćenim sušama usled kojih je umrlo na stotine životinja. Uništene su i mnogobrojne biljne vrste, a prema podacima centra za klimatske promene u Africi, u toj zemlji je od septembra do danas pala jedva trećina kiše koja se inače smatra prosekom za to doba godine. 

 

 

Indija je jedna od najzagađenijih zemalja sveta, a svake godine na reci Jamuna u Delhiju dolazi do formiranja taloga u vidu bele pene, koji je proizvod nagomilavanja otpada iz kanalizacija i indujstrijskog đubrišta. Vlasti već godinama obećavaju da će očistiti reku, ali nikako da to učine, dok narod, s druge strane, veruje kako je pena "dar" viših sila, te u danima kada se ona pojavi građani masovno ulaze u reku, kupaju se i mole. 

 

Foto: Tanjug/AP

Pena na reci Jamuni je proizvod toksičnog otpada  

Nedostatak padavina u delovima Turske je ove godine doneo ogromne probleme stanovništvu, posebno farmerima i njihovim životinjama. Najpogođenije je područje jugoistočne Anadolije.

 

U julu je prelepa laguna u patagonijskoj provinciji Ćubut u Argentini postala jarko roze boje kao proizvod izbačenog hemijskog otpada na tom prostoruž, posebno visoko toksičnog natrijum sulfata. U pitanju je antibakterijski proizvod koji se koristi u industriji ribe.  

 

Foto: Tanjug/AP

Argentnska laguna u provinciji Ćubut pretvorena u toksično jezero

Grčka nije jedina zemlja koju su ove godine pogodili razorni požari. Kalifornija se suočila sa šumskim vatrenim stihijama koje su uništile 2.569.009 ari zemljišta i ubile troje ljudi.    

 

Klimatske promene su uzrok i povećanih migracija, pa ovog leta nisu izostali dramatični prizori sa obala Grčke, Španije i Francuske, na kojima su spasioci pružali pomoć nesrećnim ljudima.   

 

Foto: Tanjug/AP

Potresne scene iz Grčke    

Jake kišne padavine i topljenje snega sa planinskog venca Ajfel u Nemačkoj i istočnoj Belgiji, izazvao je poplave koje su uništile na hiljade kuća i usmrtile najmanje 200 ljudi.   

Foto: Tanjug/AP

Dramatične scene iz Nemačke šokirale su svet ovog leta  

S druge strane sveta, tačnije u Kolumbiji, su u trenutku ekstremnih poplava u Evropi nastale stravične suše. Usled njih je bukvalno nestalo sa lica zemlje jezero Sueska.