PROBUDILA SE SILA, BRITANIJA NIKAD ŽEŠĆE ZAPRETILA PUTINU: Ako Rusija napravi jedan pogrešan korak, suočiće se sa našom snagom, a onda je usledio ODGOVOR MOSKVE!


IZVOR: Republika - 25.12.2021 | 15:53


Najnovije zaoštravanje odnosa na relaciji dve zemlje došlo je nakon konferencije ruskog lidera na kojoj je on optužio Zapad da dovodi u pitanje svetski mir.

Foto: Tanjug/AP
PROBUDILA SE SILA, BRITANIJA NIKAD ŽEŠĆE ZAPRETILA PUTINU: Ako Rusija napravi jedan pogrešan korak, suočiće se sa našom snagom, a onda je usledio ODGOVOR MOSKVE!

Liz Tras, ministarka spoljnih poslova u vladi britanskog premijera Borisa Džonsona, žestoko je zapretila Ruskoj Federaciji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu neposredno nakon što je on u četvrtak tokom svoje godišnje konferencije za novinare optužio Zapad da namerno dovodi u pitanje svetski mir, a onda za sve loše okrivljuje Moskvu

Trasova se, naime, osetila prozvanom u toj izjavi šefa Kremlja, iako je on najviše govorio o Sjedinjenim Američkim Državama i NATO, pa je istakla kako sve ono što je Putin rekao slika "agresivne i zarazne retorike". 

- Rusija nagomilava svoje vojne snage kod ukrajinske granice i na samim vratima te zemlje priprema napadačnje sisteme. Ali Rusija treba da zna da će bilo kakva njena agresivna akcija naići na žestok odgovor, videće našu snagu, kao i koordinisane sankcije koje ćemo zajedno sa našim partnerima uvesti toj zemlji i naneti joj ozbiljne probleme - poručila je Trasova i naglasila kako je vreme da ruska vlada počne da razmišlja u smeru deeskalacije trenutne napete situacije na evropskom tlu. 

Foto: Tanjug/AP

Liz Tras oštra prema Ruskoj Federaciji 

Podsetimo, Zapad uporno, već nedeljama, optužuje Rusiju da priprema invaziju na ukrajinsku teritoriju i da je za te potrebe kod granice sa tom bivšom republikom SSSR izmestila čak 175.000 vojnika. S druge strane, Moskva negira da ima bilo kakve agresivne namere prema susedima i naglašava da ima sva prava da na svojoj teritoriji raspoređuje kada hoće i koliko hoće oružanih snaga. 

To je tokom konferencije za novinare ponovio i Putin, istakavši da Rusia ne preti nikome.

- Nismo mi došli na granice Britanije ili SAD. Ne! Oni su došli na naše granice i traže da Ukrajina uđe u NATO kako bi svoju vojsku rasporedili na teritoriji te zemlje. E pa, to se neće dogoditi - poručio je samouvereno Putin, što je ponovljeno iz Kremlja i nakon izjava britanskeministarke.         

Inače, britanski mediji su i tokom današnjeg dana objavljivali fotografije navodno nastale pomoću satelita, koje dokazuju da je Moskva nastavila s gomilanjem trupa ka Ukrajini. Kremlj nije komentarisao te navode.