NATO SA F-15 UDARIO NA PUTINA! Moćni lovci stigli na sam prag Ruske Federacije, Moskva poručuje: NAŠE NUKLEARNE SNAGE SU U BORBENOJ GOTOVOSTI!


IZVOR: Republika - 16.12.2021 | 09:54


Alijansa je nastavila sa provokativnim akcijama nedugo nakon što je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg delimično ublažio zategnutu retoriku s Moskvom poručivši kako taj savez neće izmeštati nuklearne projektile po Evropi.

Foto: Tanjug/AP, Wikipedia/U.S. Air Force photo/Staff Sgt. Samuel Rogers
NATO SA F-15 UDARIO NA PUTINA! Moćni lovci stigli na sam prag Ruske Federacije, Moskva poručuje: NAŠE NUKLEARNE SNAGE SU U BORBENOJ GOTOVOSTI!

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je početkom nedelje kako Alijansa nema nameru da nuklearne projektile izmešta na tlu Evrope, čime je delimično ublažio ratnohuškačku retoriku s Ruskom Federacijom i njenim predsednikom Vladimirom Putinom, ali je nedugo potom doneo odluku da u Rumuniju pošalje moćne lovce F-15 "kako bi štitili vazdušni prostor iznad Crnog mora", na samom pragu ruskih granica. 

Kako je saopšteno, letelice bi trebalo da služe i jačanju NATO prisustva u regionu gde se već dugo vodi bitka za primat između Zapada i Rusije. 

Američki lovci F-15 sleteli su u vazdušnu bazu u gradu Kimpija Turziji u Rumuniji. Italijanske, rumunske i američke snage će izvoditi zajedničke letove u cilju zaštite vazdušnog prostora saveznika u NATO. Cilj ovog planiranog razmeštanja je obezbeđivanje prisustva saveznika u regionu Crnog mora - navodi se u saopštenju Alijanse, prenosi Sputnjik. 

Kako je napomenuto, američki lovci će zajedno sa italijanskim avionima "Jurofajter" i rumunskim izvoditi letove d 18-22. decembra.

Podsetimo, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je krajem novembra ukazao na aktiviranje zemalja NATO u blizini ruskih granica. On je naglasio da je Moskva u takvim uslovima prinuđena da održava borbenu gotovost svojih nuklearnih snaga i razvija potencijal nenuklearnih snaga za obuzdavanje.