BRITANSKI GENERAL UPOZORAVA: Sve je veći rizik od IZBIJANJA RATA između Zapada i Rusije!


IZVOR: Tanjug, Republika - 13.11.2021 | 12:29


General Nik Karter, načelnik Generalštaba britanskih oružanih snaga, upozorio je da postoji sve veći rizik od izbijanja rata između Zapada i Rusije i ocenio da od kraja Hladnog rata taj rizik nije bio veći.

Foto: Tanjug/AP

Britanski vojnici

Britanski general je ocenio da je u multipolarnom svetu taj rizik porastao, jer se države različitim sredstvima bore za različite političke ciljeve, preneo je Rojters.

- Mislim da moramo da budemo oprezni, da ljudi ne dopuste da nas ratoborna priroda neke naše politike dovede u poziciju u kojoj eskalacija neke situacije može da nas odvede do pogrešne procene - rekao je on u intervjuu koji će biti emitovan sutra na Tajms Radiju.

U istočnoj Evropi tenzije rastu poslednjih nedelja nakon što je Evropska unija optužila Belorusiju da je na grnice sa EU dovela hiljade izbeglica s ciljem da izazove humanitarnu krizu duž granice sa Poljskom koja je članica EU što bi moglo da uvuče u konflikt i Rusiju i NATO, navodi agencija.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin izjavio je danas da neplanirane vežbe NATO u Crnom moru predstavljaju ozbiljan izazov za Moskvu i da Rusija nema nikakve veze sa krizom na granicama svog bliskog saveznika Belorusije i Poljske.

Karter je ocenio da su autoritarni rivali voljni da iskoriste bilo koje sredstvo koje im je na raspolaganju - bilo da je reč o izbeglicama, porastu cena gasa, upotrebe plaćeničkih snaga ili sajber napadima.

- Karakter ratovanja se promenio - zaključio je britanski general.