PRIBLIŽAVA SE NAJJAČI URAGAN OD 1850. GODINE: Ida preti da OPUSTOŠI Luizijanu, gradonačelnica preporučuje EVAKUACIJU, BAJDEN odobrio VANREDNO STANJE!


IZVOR: Republika - 29.08.2021 | 07:43


Uragan Ida, koji se jutros udaljavao od kubanske obale, približava se Luizijani, koju bi trebao pogoditi krajem nedelje snagom "velikog i krajnje opasnog uragana".

Foto: NHC

 

- Stanovnici Luizijane imaju vremena do noći da se pripreme za uragan Idu - preporučio je guverner te južne države Džon Bel Edvards i upozorio na "teške posledice".

- Ovo će biti najjači uragan koji je pogodio Luizijanu još od 1850. Vaše vreme za beg se približava. Brzo se približava. I, kao što sam rekao juče, kad večeras legnete u krevet, budite spremni i budite tamo gde nameravate da se nosite s olujom u trenutku udara - poručio je guverner.

Vetrovi snage tropske oluje između 60 i 120 km/h duvaće obalama Luizijane u subotu uveče, upozorila je nacionalna meteorološka služba i pozvala stanovnike koji se žele evakuisati da to učine "što pre". 

Najveći deo oluje u subotu je prošao zapadom Kube, gde će Ida i dalje da donosi obilne padaline, koje bi mogle izazvati poplave i klizišta, upozorio je Američki centar za uragane (NHC).

"Moguće katastrofalne štete"

U nedelju bi obale Luizijane i susednog Misisipija mogle biti zahvaćene "poplavama zbog opasno jakih plima", upozorava centar, uz moguće "katastrofalne štete izazvane vetrom".  

Poslednje informacije NHC-a predviđaju da će Ida, pre nego što stigne do kopna, doseći kategoriju 4 od 5, uz vetrove jače od 200 km/h.

 

 

"Vreme nije na našoj strani" 

Gradonačelnica Nju Orleansa juče je preporučila stanovnicima da se dobrovoljno evakuišu.

- Vreme nije na našoj strani. Uragan ubrzano raste i jača. Ako dobrovoljno napuštate grad, sad je vreme za pokret. Evakuišite se odmah - rekla je.

Bajden odobrio proglašenje vanrednog stanja

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

Džo Bajden odobrio je proglašenje vanrednog stanja u Luizijani radi pružanja "savezne pomoći" za pripremu, uz dobrovoljne i obvezne naredbe za evakuacije u nekim područjima.

Na pacifičkoj obali oluja Nora, koja se tokom noći pretvorila u uragan, trebala bi da zahvati kopno u dve meksičke države.

Očekuje se da će se Nora kretati meksičkom obalom i pomicati prema severu, uz jake kiše, koje bi mogle izazvati opasne poplave i bujice blata, upozorava NHC, prenosi Index.