SAKAŠVILI PONOVO UHAPŠEN


IZVOR: Tanjug - 08.12.2017 | 22:43


Bivši predsednik Gruzije i lider ukrajinske opozicione stranke Pokret novih snaga Mihail Sakšvili objavio je Fejsbuku da su ga ukrajinske vlasti ponovo uhapsile, a to je, takođe na Fejsbuku, potvrdio glavni tužilac Ukrajine Jurij Lucenko.

Foto: Tanjug/AP

Mihail Sakašvili

- Hitno. Uhapsili su Mihaila Sakašvilija - navodi se Sakašvilijevoj Fejsbuk stranici, i pozivaju se njegove pristalice da protestuju ispred pritvorskog centra u kojem se nalazi pre nego što bude odveden na suđenje, prenosi Rojters.

AP prenosi da je Lucenko na svom profilu takođe naveo da je policija uhapsila Lukašenka i da se on nalazi u izolaciji.

Ukrinform navodi da se pristalice Sakašvilija okupljaju ispred Službe bezbednosti Ukrajine.

Kako je AP preneo u sredu, pristalice lidera ukrajinske opozicije i bivšeg predsednika Gruzije, sukobile su se sa policijom koja je pokušala da ga po drugi put uhapsi, u kampu koji su demonstranti postavili ispred zgrade parlamenta u Kijevu.

To je bio drugi neuspeli pokušaj policije da uhapsi Sakašvilija, nakon što ga je policija u utorak privela u njegovom stanu, ali je on pobegao uz pomoć demonstranata koji su se okupili u znak protesta protiv njegovog hapšenja.


Demonstrant Igor Ognjov rekao je za AP da je policija upala u protestni kamp pre zore u sredu i da su policajci počeli da pendrecima tuku sve koje su zatekli.

Policija je saopštila da su u tadašnjim sukobima u Kijevu povređena dva demonstranta i 11 policajaca.

Pokušaji da se Sakašvili uhapsi probudili su strahove da bi Ukrajina mogla da se suoči sa najžešhom političkom krizom otkako je 2014. tamo izbila revolucija, navela je američka agencija.