EVROPA NEĆE DOZVOLITI PONAVLJANJE MIGRANTSKE KRIZE: Ako ŽENE mogu da se BORE protiv talibana, zašto ne bi i MUŠKARCI?


IZVOR: Republika - 23.08.2021 | 05:25


Premijer Slovenije Janez Janša rekao je danas da Evropske unija neće otvoriti nikakve humanitarne ili migracione koridore za Avganistan, kao i da neće dozvoliti ponavljanje migrantske krize iz 2015. godine.

Foto: Tanjug/AP

Janez Janša

- Nećemo dozvoliti da ponovimo strateške greške iz 2015. godine. Pomoći ćemo samo pojedincima koji su nam pomogli tokom misije NATO-a i državama članicama EU koje štite našu spoljnu granicu - objavio je Janša na Tviteru, prenosi agencija STA.

Objavio je i drugi tvit, na engleskom:

"Ako žene mogu da se organizuju i bore protiv talibana u nekim delovima Avganistana, onda to mogu i trebaju i muškarci. Nije dužnost Slovenije niti EU da pomognu i plate svakome na planeti ko beži umesto da se bori za svoju domovinu."

Slovenački zvaničnici poslednjih dana su u više navrata ponavljali da će samo oni koji su radili za strane snage i misije u Avganistanu biti evakuisani i biće im pomognuto pri preseljenju, a ostalima bi trebalo da pomognu susedne zemlje Avganistana.

Jedan avganistanski prevodilac i njegova porodica već su stigli u Sloveniju, dok drugi pokušava da stigne na aerodrom u Kabulu.