JANŠA IZAZVAO NEVIĐENI SKANDAL PRVOG DANA PREDSEDAVANJA EU! Prvo je branio Orbana, a onda uradio nešto još gore, ODBILI DA SE SLIKAJU SA NJIM!


IZVOR: Republika - 02.07.2021 | 07:57


Slovenački premijer Janez Janša proveo se kao bos po trnju već prvog dana nakon što je njegova zemlja preuzela predsedavanje Evropskom unijom.

Foto: Tanjug/AP

Janez Janša izazvao skandal među kolegama iz EU 

Slovenački premijer Janez Janša postavljen je na stub srama u Evropskoj uniji nakon što je, kako pišu svetski mediji, prvog dana predsedavanja njegove zemlje EU on izazvao skandal zbog kog je potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans odbio da stane i sa njim napravi zajedničku fotografiju, što je tradicija nakon što neka članica Unije preuzme funkciju predsedavanja. 

Naime, Janša je najpre na radnom sastanku s Evropskom komisijom u Brdu kod Kranja napadnut jer je na nedavnom samitu EU u Briselu stao na stranu mađarskog premijera Viktora Orbana. Tada je Orban žestoko krtikovan zbog zakona koji je doneo u svojoj zemlji, a po kom se osobama mlađim od 18 godina zabranjuje pristup sadržaju povezan s temama o promeni pola, homoseksualnosti i transseksualnosti. 

- Niko nije dovodio u pitanje ljudska i manjinska prava, ali Evropska unija je zajednica 27 država članica s različitim kulturama i ne moraju svi da misle isto. Unija nije lonac - poručio je odlučno Janša, što se nikako nije dopalo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen. 

Ona je, međutim nekako progutala tu situaciju, međutim, nakon Janšinog drugog poteza, ni ona, a ni ostale njene kolege iz EU nisu mogle da ostanu ravnodušne. 

Foto: Tanjug/AP

Ursula fod der Lajen i Janez Janša

Reč je zapravo o tome da je premijer Slovenijprvog dana predsedanja Evropskom unijom izazvao skandal kritikujući socijaldemokrate na radnom sastanku tako što je bez najave i izvan konteksta pokazao jednu fotografiju s nekoliko sudija i političara koji su bili obeleženi slovima "S&D" (Socijalisti i demokrati) kako se nazivaju socijaldemokrate u Evropskom parlamentu.

Na fotografiji se nalazila i slovenačka socijaldemokratska političarka i poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon.

Fotografija je, kako javlja austrijski konzervativni dnevnik Die Presse, pozivajući se na dva različita izvora u Komisiji i austrijskoj delegaciji, Janši trebalo da posluži kao ilustracija za njegovu tvrdnju da je slovenačko pravosuđe pod uticajem "bivših komunističkih sudija" i da prema tomu nije nezavisno.

Nakon toga je holandski socijaldemokratski političar i potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans odbio da bude na fotografiji na kojoj je i Janša.

- Ja jednostavno nisam mogao da budem na fotografiji s premijerom Janšom nakon njegovog neprihvatljivog napada i etiketiranja dvoje sudija i dvoje socijaldemokratskih poslanika Evropskog parlamenta - poručio je Timermans.

Foto: Tanjug/AP

Frans Timermans besan na Janšu 

Timermans je rekao kako je nezavisnost sudstva i poštovanje za izabrane poslanike temelj načela pravne države bez kojih EU ne može da funkcioniše.

- Ne smemo da odustanemo od toga da javno ukažemo na one koji napadaju ova načela - istakao je Timermans.

Inače, predsednik slovenačkog Parlamentarnog odbora za kontrolu obaveštajnih službi Matjaž Nemac je na Tviteru objavio spornu fotografiju koja pokazuje dvojicu sudija, Matjaža Štoka i Slavka Gazivode, u druženju sa socijaldemokratskim političarima Tanjom Fajon i Milanom Brglezom na jednom izletu u blizini Maribora.

Ursula fon der Lajen je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekla kako politički dijalog iziskuje poštovanje za sve demokratske političke stranke te dodala kako i sudije "imaju pravo na sopstvenu prošlost". Ona je pozvala slovenačku vladu da što pre imenuje delegirane tužioce u Kancelariju evropskog javnog tužioca (EPPO).

Nezadovoljan načinom izbora slovenačkih kadrova u evropska tela, Janez Janša je ranije najavio mogućnost ponavljanja poziva za imenovanje dva delegirana tužioca iz Slovenije u kancelariju Evropskog javnog tužilaštva (EPP), što organizacija slovenačkih tužilaca smatra neopravdanim.