DOŠAO JE KRAJ PADU BROJA ZARAŽENIH OD KORONE! Zastrašujuće upozorenje Svetske zdravstvene organizacije: TREĆI TALAS JE NEIZBEŽAN, ZNAMO I KAD!


IZVOR: Republika - 01.07.2021 | 11:49


Zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO) sigurni su da će Evropu uskoro da preplavi delta soj koronavirusa, mnogo zarazniji od svih prethodnih varijanti, kao i da je vreme opadanja broja zaraženih prošlo.

Foto: Tanjug/AP

Ilustracija 

Došao je kraj desetonedeljnom padu broja zaraženih koronavirusom na Starom kontinentu i novi talas pandemije KOVIDA-19 je neizbežan, upozorio je četvrti čovek Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu, Hans Kluge.

Prošle nedelje je broj novih slučaja porastao za 10 odsto u evropskoj regiji, podstaknut povećanim putovanjima, okupljanjima i ublažavanjem socijalnih ograničenja. To se događa u kontekstu situacije koja se brzo razvija. Nova zabrinjavajuća varijanta, delta varijanta, i to u regiji u kojoj uprkos ogromnim naporima država članica, milioni ostaju nevakcinisani - upozorio je Kluge i pozvao sve zemlje da budu disciplinovanije.

- Biće novog talasa u evropskoj regiji ukoliko ne ostanemo disciplinovani - ponovio je on.  

S druge strane, prošle nedelje je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti saopštio da bi delta varijanta koronavirusa, koja je posebno zarazna, mogla da predstavlja 90 odsto novih slučajeva u EU do kraja avgusta. Takođe, i SZO za Evropu očekuje da ta varijanta postane "dominantna" na Starom kontinentu do avgusta.

- U avgustu evropska regija neće biti u potpunosti vakcinisana, biće uveliko oslobođena restrikcija, uz povećanje putovanja i okupljanja - naglašeno je iz SZO.

Takođe, doktor Dejvid Nabaro, specijalni izaslanik SZO za KOVID-19 upozorio je da države širom sveta, bez obzira na prisustvo koronavirusa, ne bi trebalo da ukidaju sve mere.

- Pojava novih varijanti koronavirusa i dalje će stvarati probleme, pa zato neke mere protiv koronavirusa treba dugoročno da ostanu na snazi. Moraćemo i dalje da praktikujemo fizičko distanciranje, do određene mere ćemo morati da nosimo maske, da pazimo na higijenu i tako štitimo one koji su najugroženiji. Sve dok postoje ovi gadni virusi, bez obzira na to da li smo vakcinisani ili ne, u opasnosti smo - kazao je Nabaro.