STIGLA ŽESTOKA PRETNJA KINI IZ AMERIKE: Otkrijte da li je korona procurila iz laboratorije ili ćete se suočiti sa VELIKIM POSLEDICAMA!


IZVOR: Republika - 21.06.2021 | 12:15


Džejk Salivan, savetnik američkog predsednika Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost, dao je ultimatum Kini, ili da pristane na novu istragu o poreklu koronavirusa ili da se suoči s međunarodnom izolacijom.

Foto: Tanjug/AP

Kineski predsednik Si Đinping 

Sjedinjene Američke Države žestoko su zapretile Kini da joj je bolje ili da što pre pristane na novu istragu pod kontrolom Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o poreklu koronavirusa, kako bi se razotkrilo da li je taj opaki mikroorganizam potekao iz njene laboratorije u Vuhanu, ili da se ta najmnogoljudnija zemlja sveta suoči s ozbiljnim posledicama. 

Najnovije u nizu oštre reči na račun zvaničnog Pekinga uputio je Džejk Salivan, savetnik američkog predsednika Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost, naglasivši da je sada sve na Kini i da ona sama može da bira između dve opcije. 

- O ovoj tematici je bilo reči na nedavnom samitu G7 i predsednik Bajden je ubedio svoje sagovornike da na Kinu mora da se izvrši pritisak - istakao je Salivan u intervjuu za američku TV mrežu Foks njuz.

Kako je rekao, Pekingu je dat ultimatum, ili da se povinuje zahtevima i dozvoli istraživačima pravi rad kako bi se otkrilo odakle stvarno dolazi KOVID-19, ili da se suoči sa izolacijom međunarodne zajednice.

Foto: Tanjug/AP

Džejk Salivan 

Peking je tu izjavu osudio i okarakterisao kao ozbiljno kršenje osnovnih normi međunarodnih odnosa, optužujući G7 za podsticanje razdora u vreme kada su potrebni zajednički napori.

Novi zahtev da se u Kini ponovo sprovede istraga o poreklu korone stiže nakon izveštaja američkih medija da su se prvi slučajevi obolelih koji su imali simptome poput onih koje imaju zaraženi KOVIDOM-19 pojavili znatno pre izbijanja pandemije u laboratoriji u Vuhanu.

Međutim, postoje i istraživanja sprovedena u SAD po kojima je vrlo verovatno da je virus na američkom tlu bio prisutan takođe pre zvaničnog proglašenja pandemije.