KAŽE DA NIJE DO NJEGA! Vladimir Putin ne može da tvrdi da će Navaljni živ izaći iz zatvora!


IZVOR: Republika - 15.06.2021 | 11:11


Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da ne može da garantuje da će lider opozicije Aleksej Navaljni izaći živ iz zatvora.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">profimedia</a>

Takođe je porekao da je naredio pokušaj ubistva Navaljnog.

Putinove izjave, iznete u intervjuu za "NBC njuz" u ponedeljak, sveža su provokacija ruskog lidera uoči samita sa američkim kolegom Džoom Bajdenom u sredu, piše "Ju-es-ej tudej".

Dva lidera naći će se 16. juna u Ženevi, usred eskalacija tenzija zbog sajber napada Kremlja i uplitanja u američke izbore, a očekuje se da će Bajden otvoriti i pitanje Navaljnog.

Ruski opozicionar i jedan od najvećih Putinovih kritičara u zatvoru je otkako se vratio u Rusiju iz Nemačke, gde je lečen nakon trovanja nervnim agensom. Osuđen je po povratku na dve godine i osam meseci zatvora zbog kršenja uslovne kazne.

Navaljni je u aprilu štrajkovao glađu tražeći adekvatan medicinski tretman za svoje bolove u leđima i nogama, a njegovi saveznici su rekli da je bio blizu smrti i da je okončao štrajk po savetu lekara.

Na pitanje da li može da garantuje da će Navaljni izaći živ iz zatvora, Putin je rekao da to nije do njega.

- Gledajte, takve odluke u ovoj zemlji ne donosi predsednik – objasnio je. – Neće ga tretirati ništa gore od bilo kog drugog.

Bajden je u ponedeljak ocenio da bi bila "tragedija" ako Navaljni umre u zatvoru.

Ruski predsednik još jednom je u intervjuu za NBC porekao umešanost u napad na Navaljnija.

- Mi nemamo ovakvu vrstu navike da izvršimo atentat na bilo koga – rekao je Putin kad su ga upitali za trovanje Navaljnija.