BIVŠI PREDSEDNIK PRIMIO MITO VIŠE OD 700 PUTA! Stavlja mu se na teret i reketiranje, prevara, utaja poreza i pranje novca!


IZVOR: Republika - 27.05.2021 | 10:30


Bivši predsednik Južnoafričke republike, Džejkob Zuma (79), mogao bi da provede 25 godina na robiji ukoliko bude osuđen zbog svega za šta ga terete, iako on negira krivicu.

Foto: Tanjug/AP

Djejkob Zuma primio je mito više od 700 puta

Bivši južnoafrički predsednik Džejkob Zuma (79) primio je mito više od 700 puta, i to pre nego što je postao šef države, a osim toga, optužen je za reketiranje, prevaru, utaju poreza i pranje novca.

To su otkrili tužioci na samom početku sudjenja bivšem lideru zbog korupcije, koji je, između ostalog, optužen da je dobio mito u gotovini od francuske kompanije Tales za proizvodnju oružja. On je, međutim, i pored brojnih dokaza, negirao optužbe na svoj račun, tvrdeći da je suđenje protiv njega politički motivisano. 

Nikada ništa nisam uzeo ni od koga i nisam učinio ništa loše - rekao je Zuma pred nekoliko stotina okupljenih pristalica ispred zgrade suda nakon što mu je suđenje odloženo do 19. jula i nakon što je tražio izuzeće glavnog tužioca, optuživši ga da je pristrasan.  

Inače, Zuma je na čelu najrazvijenije afričke ekonomije bio od 2009. do 2018. godine, a ako bude osuđen mogla bi da mu bude izrečena kazna do 25 godina zatvora.

U okviru istog procesa, na optuženičkoj klupi je i kompanija Tales, čiji su predstavnici negirali krivicu po optužbama za reketiranje i pranje novca.