KOD NAS VAUČERI I NOVAC, A EVO KAKO SE NAGRAĐUJU VAKCINISANI NEMCI! Objavljena je lista "privilegija" Angele Merkel za pelcovane


IZVOR: Republika - 06.05.2021 | 10:10


Lista mogućnosti za stanovnike Nemačke koji se vakcinišu protiv koronavirusa, na kojoj je insistirala kancelarka Angela Merkel, mogla bi da stupi na snagu već od subote, a umnogome se razlikuje od privilegija omogućenih našim ljudima.

Foto: Tanjug/AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel 

Najmoćnija članica Evropske unije (EU), Nemačka, koja muči muku sa strategijom vakcinacije protiv koronavirusa budući da je dosad obe doze cepiva u toj zemlji primilo svega osam odsto stanovništva, objavila je svoju listu "privilegija" za pelcovane građane, koja se, međutim, i te kako razlikuje od onih omogućenih građanima Srbije.

Naime, dok stanovnici naše zemlje mogu slobodno da šetaju, posećuju frizerske i kozmetičke salone, sede u baštama kafića i restorana, a uz to u zamenu za vakcinaciju dobijaju stimulaciju u vidu novca ili vaučera za kupovinu, u moćnoj Nemačkoj pelcovanima se kao posebna privilegija dozvoljava odlazak na šišanje bez PCR testa ili, u najboljem slučaju u zoološki vrt. 

Tako "kaže" lista na kojoj je insistirala nemačka kancelarka Angela Merkel, a koja bi, ukoliko bude odobrena u oba doma parlamenta, Bundestagu i Bundesratu, trebalo da stupi na snagu ove subote. To znači da će na milione Nemaca konačno moći da posle duže od šest meseci ode kod frizera, kozmetičara ili u neku od radnji koje su dosad bile zatvorene. 

Takođe, navodi se da vakcinisani, to jest oni koji su primili obe doze neke vakcine protiv koronavirusa ili jednu Džonson&Džonson, neće morati da se testiraju na KOVID-19 ili odlaze u karantin kada se vrate iz inostranstva u Nemačku. To neće važiti samo za one koji dolaze iz zemalja koje je Institut Robert Koh proglasio područjima u kojima dominiraju mutacije virusa.

Foto: Tanjug/AP

Vakcinacija u Nemačkoj 

Za vakcinisane neće vađiti ni pravilo o maksimalnom broju osoba koje smeju da se okupljaju, kao ni policijski sat.

Iste olakšice uvele bi se i za ljude koji su preboleli koronu i kod kojih je od pozitivnog nalaza prošlo između četiri nedelje i šest meseci.

- Ovo je važan korak prema normalnosti - rekla je ministarka pravosuđa Kristin Lambreht i naglasila da vraćanje osnovnih sloboda vakcinisanima ne podrazumeva pravo da se ukine i lokdaun i da se otvore kafići ili bioskopi.

- Svi će i dalje morati da nose maske i drže distancu tamo gde je to propisano - naglasila je ona. 

Međutim, u komentaru na portalu televizije RTL oštro se kritikuje što se za vakcinisane odmah ne otvore restorani ili hoteli.

- Ne radi se ovde ni o kakvim privilegijama za vakcinisane nego o tome da su mnoge branše u Nemačkoj praktično pod zabranom rada. Ugroženo je na hiljade radnih mesta, pa samim tim i života - glasi deo priloga te TV stanice.

S druge strane, sociolog Andreas Ni iz Naučnog centra u Berlinu tvrdi da bi po društvenu klimu bilo "toksično" ako oni koji još nisu imali priliku da se vakcinišu gledaju kako pelcovani ljudi piju pivo u kafićima, a oni to ne mogu.

- Tako bi opala disciplina ljudi, kao i nivo prihvatanja državnog autoriteta - smatra Ni i naglašava da bi potpuno drugačija stvar bila da ima dovoljno vakcina i termina za sve. 

Inače, trenutno su u većem delu zemlje na snazi stroga ograničenja, uključujući policijski sat, međutim, poslednjih nekoliko dana je većina saveznih zemalja najavila ili već i uvela olakšice za vakcinisane ne čekajući odluku savezne vlade. 

U Nemačkoj je oko 24 miliona ljudi primilo barem jednu dozu vakcine, što je oko 30 odsto stanovništva. Oko osam odsto ih je potpuno vakcinisano.