NAJVEĆI NEMAČKI SAVREMENI MISLILAC ODBIO NAGRADU: Zbog ovoga je ostao bez 272.000 dolara


IZVOR: Republika - 03.05.2021 | 12:18


Upravni odbor za dodelu nagrade "Šejk Zajed" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izrazio je danas žaljenje zbog odluke istaknutog nemačkog filozofa Jirgena Habermasa da odbije da primi to priznanje.

Foto: youtube.com/printscreen

Jirgin Habermas

Habermas (91), koji važi za najeminentnijeg savremenog nemačkog filozofa, prvobitno je planirao da prihvati nagradu, ali je kasnije saopštio da je promenio odluku i da neće prihvatiti nagradu zbog, kako je naveo, njene povezanosti sa "postojećim političkim sistemom" u UAE.

AP tvrdi da iza dodele nagrade stoje vlasti za kulturu i turizam Abu Dabija, iako se ona predstavlja kao "nezavisna" inicijativa.

Upravni odbor za dodelu ove književne nagrade, koja spada u neke od najbolje finansiranih u regionu, izrazio je žaljenje zbog odluke Habermasa, ali je poručio da je poštuje.

Odbor je naveo da nagrada "oličava vrednosti tolerancije, znanja i kreativnosti, dok gradi mostove izmedku kultura" i poručio da će nagrada "nastaviti da ispunjava ovu misiju".

Habermas je proglašen kulturnom ličnošću godine i zbog tog odlikovanja trebalo je da dobije novčanu nagradu u iznosu od više od 272.000 dolara.

Dobitnici nagrade u drugim kategorijama dobijaju po 204.200 dolara.