UMESTO VAKCINA UBRIZGALI LJUDIMA FIZIOLOŠKI RASTVOR! Skandal nad skandalima, branili se izjavom: Rastvor nije štetan


IZVOR: Republika - 26.04.2021 | 08:17


Medicinska sestra priznala je da je u špriceve za vakcinaciju umesto Fajzer/Bajontek cepiva stavljala fiziološki rastvor zbog čega će dobiti otkaz, a vlasti pokušavaju da utvrde ko je primio "lažne" vakcine.

Foto: Tanjug/AP

Ilustracija

Medicinska sestra iz centra za vakcinaciju u nemačkom gradu Frislandu u regionu Donja Saksonija priznala je da je u špriceve za davanje cepiva umesto Fajzer/Bajonteka sipala fiziološki rastvor i ubrizgala ga pacijentima. 

Taj skandal ozbiljno je potresao Nemačku i izazvao ogromno nezadovoljstvo građana koji su se i sami zapitali da li su oni bili "žrtve" nameštaljki, iako je navedeno da je medicinska sestra navodno prevarila samo šest pacijenata. 

- Fiziološki rastvor je bezopasna stvar i ne postoji zdravstveni rizik za one kojima je ubrizgana - branio se Matias Pulc, predsednik državne kancelarije za zdravstvo Donje Saksonije.

Prema objašnjenju koje je on dao medijima, medicinska radnica je navodno ispustila i prosula bocu fiziološkog rastvora prilikom mešanja vakcina, pa je to pokušala da prikrije.

- Slučaj je šokantan i momentalno ćemo uvesti dodatne provere što se tiče vakcinacije. Niko više neće ostati sam s vakcinama, pa se ovakvi slučajevi neće ponavljati - poručio je vidno ljut lokalni zvaničnik Sven Embrozi.  

Iz nemačkog Crvenog krsta saopštili su da je optužena medicinska sestra u dobi od oko 40 godina i da se priprema njen otkaz. Takođe, otkriveno je da je policija u dogovoru s lokalnim tužilaštvom počela istragu, budući da objašnjenje kako se incident dogodio ima previše rupa. Isto tako, vlasti pokušavaju da utvrde ko su pacijenti koji su primili "lažne" vakcine.