HAJKO MAS U PRIŠTINI! Nemački ministar poručio: Ideja o novim granicama na Balkanu OPASNA I NEREALNA


IZVOR: Republika - 22.04.2021 | 20:16


Hajko Mas je rekao da želi da jasno podvuče da "rešavanje izraženih pitanja crtanjem linija na kartama smatramo ne samo nerealnim, već i opasnim".

Foto: Tanjug/AP

- Takođe, smatramo opasnim da razgovaramo o ovome. Srećan sam što će poslednji pokušaj uskoro biti stavljen u fioku i na kraju će biti dosije prošlosti - rekao je Mas na konferenciji za novinare nakon razgovora sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani u Prištini.

Naveo je da će u dijalogu "priznavanje Kosova od strane Srbije biti jedan od elemenata rešenja, dok strane moraju da budu spremne na kompromise". 

- Što se tiče dijaloga, naravno da će priznavanje Kosova biti jedan od elemenata rešenja, inače se neće realizovati, a osim toga sa obe strane je normalno da u dijalogu za normalizaciju postoje kompromisi i ne želimo da povlačimo crvene linije. Ali, znam da će zbog istorijskih okolnosti biti teško, želim da na kraju procesa nađemo rešenje i da obe strane moraju da budu spremne na kompromis - rekao je Mas, prenose mediji u Prištini.

Ponovio je da je redefinisanje granica na Balkanu ideja prošlosti, i da je Nemačka protiv.

Šef nemačke diplomatije još jednom je izrazio podršku koju Nemačka daje procesu dijaloga i predstavniku EU Miroslavu Lajčaku.

- Prepreka za razvoj regiona je bilateralni odnos između Kosova i Srbije, s tim u vezi sam naglasio bezuslovnu podršku dijalogu za normalizaciju između Kosova i Srbije, koji moderira EU. Takođe čuo sam teme koje su važne za ljude na Kosovu i preneću ih Lajčaku i razgovaraću sa njim. Nova vlada ima ambiciozan program u borbi protiv kriminala i korupcije i ispunjavanja očekivanja građana Kosova, o čemu ću razgovarati sa premijerom Kurtijem. Uveravam vas da će Nemačka biti uz vas - rekao je Mas.

Što se tiče liberalizacije viznog režima za žitelje KiM, Mas je rekao da EU mora da ispuni obećanje i ukine vize.

- Znam da je liberalizacija viznog režima važna za građane, stav Nemačke je jasan. Kosovo je ispunilo kriterijume za vize i treba ih ukloniti. EU mora da održi obećanje Kosovu i u nemačkom predsedavanju to je bio prioritet i mi ćemo biti posvećeni liberalizaciji viznog režima što je pre moguće - rekao je Hajko Mas.

Popodne se sastao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Kurtijem, a onda i sa ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom.

Hajko Mas sutra dolazi u Beograd.