MERKELOVA PRESEKLA: POSLE PRVE DOZE ASTRAZENEKE, PRIMAĆE SE DRUGA VAKCINA! Evo za koju su se Nemci odlučili


IZVOR: Republika - 14.04.2021 | 07:56


Saradnici nemačke kancelarke Angele Merkel saopštili su da će stanovnici najmoćnije zemlje Evropske unije, koji su mlađi od 60 godina, a koji su primili prvu dozu vakcine astrazeneka, posle nje primiti revakcinu nekog drugog proizvođača.

Foto: Tanjug/AP

Angela Merkel 

Nemački građani mlađi od 60 godina, vakcinisani protiv KOVIDA-19 prvom dozom vakcine britansko-švedskog proizvođača "Astrazeneke", u drugoj dozi dobiće cepivo nekog drugog proizvođača.

To su objavili saradnici kancelarke Angele Merkel, navodeći kako će druga doza najverovatnije biti vakcina fajzer ili moderna. U vezi sa tim pitanjem složile su se sve regionalne i savezna vlada Nemačke. 

Inače, ta moćna članica EU je još 30. marta odlučila da ograničiti upotrebu cepiva astrazeneka za osobe mlađe od 60 godina zbog retkih slučajeva tromboze uočenih u Evropi. Naime, ljudi iz te starosne grupe pokazali su se osetljivijim na trombozu, koju, inače, izaziva i sam koronavirus, a nakon vakcine su se prvi simptomi pojavljivali između 4. i 16. dana nakon vakcinacije. 

- To rešenje nudi dobru zaštitu - rekao je predsedavajući bavarski ministar zdravlja Klaus Holetšek i naveo kako će se u Nemačkoj primenjivati preporuka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da se druga doza vakcine primi dvanaest nedelja nakon početne doze astrazeneke. 

Foto: Tanjug/AP

Astrazenekom je dosad samo u Britaniji vakcinisano više od 19 miliona ljudi 

Inače, od 2. aprila zabeležena su 42 slučaja cerebralne venske tromboze nakon primanja astrazeneke. U 35 slučajeva to su bile žene između 20 i 63 godine, a osam osoba je umrlo. S druge strane, prema podacima Ministarstvu zdravlja, oko 2,2 miliona građana mlađih od 60 godina primilo je prvu dozu vakcine koju je britansko-švedska kompanija razvila sa Univerzitetom Oksford. 

Putem Nemačke će najverovatnije krenuti i Francuska koja je odlučila da drugu dozu astrazeneke zameni cepivom na bazi RNA.

Podsetimo, Evropska agencija za lekove (EMA) utvrdila je moguću povezanostvakcine i ugrušaka, ali naglašavaju da su dobrobiti cepiva veće od rizika. Zanimljivo je i da astrazenekina vakcina još nije odobrena u SAD.