BAJDEN HOĆE PUTINA DA BACI NA KOLENA! Blokira ruski projekat Severni tok 2, 18 firmi već se povuklo pod pritiskom SAD


IZVOR: Republika - 25.02.2021 | 14:31


Amerika je zapretila sankcijama svim kompanijama uključenim u ruski megaprojekat, zbog čega su mnoge od njih već prekinule poslovanje s Moskvom i time dovele u pitanje finiširanje radova.

Foto: Tanjug/AP

Nova američka administracija ponovo kvari odnose sa Rusijom

Nova američka administracija predvođena Džo Bajdenom odlučila je da žestoko udari na Rusku Federaciju i njenog lidera Vladimira Putina, odlučna da odnose na relaciji Vašington-Moskva vrati na vreme od pre dolaska Donalda Trampa na čelo SAD, a da uz sve to šefa Kremlja baci na kolena. 

Žestokom kampanjom, pritiscima i ucenama kojima su se Bajdenovi puleni poslužili od trenutka kada je on ušao u Belu kuću, doveli su do zabrinjavajućeg razvoja događaja u vezi sa sudbinom ruskog megaprojekta Severni tok 2.

Naime, iako je finiširano čak 97 odsto poslova u vezi sa izgradnjom gasovoda, čak 18 velikih kompanija zaduženih za različite poslove nedavno je napustilo projekat. Među njima, tri koje su poslednje otišle u strahu da će biti na udaru američkih sankcija, jesu jake osiguravajuće kuće Zürich, Axa i Munich Re.      

Zbog pretnji sankcijama iz projekta su se ranije povukli i jedan od najvećih nemačkih građevinskih konglomerata Bilfinger, kao i norveški DNV GL, a u veoma nesigurnoj poziciji su i nemački Uniper i Wintershall. Te dve kompanije tražile su dodatne garancije od Ruske Federacije, budući da bi udar iz SAD mogao da ih ponaosob košta i više od vrtoglavih milijardu dolara.    

Glavni razlog koji SAD navode što su protiv rusko-nemačkog projekta jeste da će on omogućiti Putinu da Evropu baci pod noge. Takođe, gasovodom bi, kako se ističe, važan energent do Starog kontinenta prenosio tako da zaobilazi Ukrajinu, čime bi ta zemlja, inače saveznik Amerike, trpela velike ekonomske gubitke. Podsetimo, ruski gas se dosad do Evrope prenosio upravo preko ukrajinske teritorije, čime je ta zemlja ubirala ogromna sredstva.       

Rusija, s druge strane, ne krije da nekada bratsku Ukrajinu želi da izostavi iz svojih poslovanja, pa osim Severnog toga 2 uveliko na jugu radi i na Turskom toku, čime bivša republika SSSR u potpunosti ostaje bez ruskog gasa.           

Foto: Tanjug/AP

Merkelova je prepustila Briselu da da konačnu reč 

Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja podržava projekat, ipak je poslednju odluku prepustila telima EU, sklonivši taj teret s Berlina iako je najveći dobitnik od Severnog toka 2 upravo ta zemlja.    

Međutim, i u samoj Nemačkoj postoje politički otpori prema gasovodu, posebno iz redova Zelenih koji su zabrinuti zbog potencijalne ekološke katastrofe na teritoriji kroz koju se gasovod prostire, dok dve radikalne stranke, levičarski Die Linke i desnoradikalni AfD, podržavaju projekt. 

Najveći protivnici Severnog toka 2 su, osim SAD i Britanija, Francuska, Poljska, Estonija, Letonija, Litvanija i Rumunija. Podršku pak, osim Nemačke, gasovodu daju Italija i Austrija, pa se na sastanku za mesec dana u Briselu očekuje žestoka rasprava u vezi sa njim, pogotovo u trenutku kad su odnosi EU i Moskve na najnižem stepenu u poslednje dve decenije.   

Eventualno zaustavljanje Severnog toka 2, koji je vredan više od osam milijardi dolara i kroz koji može da protiče 55 milijardi kubnih metara gasa, izazvalo bi skandal neviđenih razmera na relaciji Brisel- Kremlj. To bi, kako se navodi, bio i izrazito jak ekonomski udar na Rusiju, što bi SAD očigledno i očekivale da postignu.  

Inače, ruski izvori navode da je preostalo svega tri odsto do kraja radova, koji bi, kada Danska završi svoj deo posla u svojim vodama, trebalo da bude gotov do maja 2021.