ISTORIJSKA PRESUDA! Bivšoj ženi mora da isplati 8.000 dolara za obavljanje kućnih poslova


IZVOR: Republika - 24.02.2021 | 11:52


Kinez Čen bavio se samo svojim poslom, dok je njegova nekadašnja supruga Vang morala da radi sve ostalo kada je u pitanju domaćinstvo, što je sada dokazala i na sudu.

Foto: Tanjug/AP

Ilustracija

Kinez, poznat u medijima samo kao Čen, mora da plati svojoj bivšoj supruzi Vang gotovo 8.000 dolara odštete jer je ona godinama vodila brigu o domaćinstvu dok je on samo išao na posao, glasi zaključak istorijske brakorazvodne parnice koja je izazvala žestoku raspravu u Kini.

Naime, prema novom građanskom zakoniku koji je u Kini stupio na snagu ove godine, bivši supružnici prvi put imaju pravo da traže naknadu ako su u zajedničkom životu snosili više odgovornosti kod kuće. Tako je Vang pekinškom sudu dostavila dokaze da je u pet godina braka brinula o detetu i obavljala kućne poslove, dok njen tadašnji suprug nije mario ni za šta osim za svoj posao. 

Sud je presudio da je ona zaista preuzimala na sebe više poslova, zbog čega bivši muž treba da joj isplati 50.000 juana (7.700 dolara) odštete, ali i da joj redovno plaća alimentaciju u iznosu od 2.000 juana mesečno. 

Wang je prvotno tražila 160.000 juana, a nakon napisa lokalnih medija o tom slučaju, pokrenuta je onlajn debata o vrednosti neplaćenog rada žena u domaćinstvima. Mnogi smatraju da je Vang dobila premalo.   

- Žene nikad ne bi trebalo da budu domaćice... kada se razvedete ostajete bez ičega, tako da je 50.000 juana naknade glupost - piše u jednom komentaru sa kojim su se složili i mnogi drugi korisnici društvenih mreža. 

Dadilja s punim radnim vremenom može za pola godine da zaradi toliko - navodi se u još jednom komentaru. 

Inače, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) procenjuje da Kineskinje dnevno obavljaju gotovo četiri sata neplaćenog rada, što je 2,5 puta više od muškaraca i više od proseka.