(VIDEO) NEVIĐENI OBRT! SZO iz Vuhana: Koronavirus NIJE POTEKAO OD SLEPOG MIŠA!


IZVOR: Republika - 09.02.2021 | 11:09


Životinja koja je izvorni nosilac koronavirusa još uvek nije identifikovana, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) na konferenciji za medije u kineskom gradu Vuhanu.

Foto: youtube.com/World Health Organization

Konferencija za medije u Vuhanu

Eksperti SZO već četiri nedelje borave u Vuhanu istražujući poreklo Kovida-19. Prema Liangu Vanianu, kineskom stručnjaku sa Univerziteta Đinghua, slepi miševi i pangolini su isključeni kao mogući izvori Kovida-19. 

- Korona virusi koji su najsrodniji SARS-KoV-2 mogu se naći kod slepih miševa i pangolina, što ukazuje na to da bi oni mogli biti rezervoar virusa koji uzrokuje Kovid-19 na osnovu velike sličnosti i sekvenci između standardnih virusa i SARS- KoV-2. Međutim, do sada identifikovani virusi niti jedne od ovih vrsta nisu dovoljno slični virusu SARS-KoV-2 da bi mogli biti direktni koreni SARS-KoV-2 - rekao je Liang na konferenciji za štampu stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije. 

On je dodao da nema dokaza da je Kovid-19 cirkulisao Vuhanom pre decembra 2019. godine i da stopa smrtnosti nije rasla u Vuhanu i drugim gradovima provincije Hubej od jula do decembra 2019. godine.

 

 
$bp("Brid_12868985", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"237"});

 

- Za period od jula do decembra 2019. godine smo izvršili pregled podataka o nadzoru smrtnosti u Vuhanu i ostatku provincije Hubej. Malo je pokazatelja o značajnim neočekivanim kolebanjima mortaliteta koji bi mogli ukazati na pojavu prenosa koronavirusa. Nema indikacija, niti dokaza o prenosu SARS-KoV-2 među ljudima u periodu pre decembra 2019 - rekao je Liang

Stručnjak je, međutim, dodao da je virus koji uzrokuje Kovid-19 možda cirkulisao u drugim regionima pre nego što je identifikovan u kineskom gradu Vuhanu krajem 2019. godine.