ZAHUKTAVA SE RAT ZA VAKCINE! Fajzer otima posao AstraZenici! EU IM UZIMA I PARE!


IZVOR: Republika - 02.02.2021 | 08:13


Nemačka laboratorija BioNTek obećala je juče da će u drugom kvartalu isporučiti EU do 75 miliona dodatnih doza vakcine koju proizvodi sa američkim Fajzerom.

Foto: Tanjug/AP

Evropska komisija saopštila da se distancira od laboratorije AstraZeneka u okviru svoje strategije vakcinisanja protiv kovida-19. Do problema na relaciji AstraZeneka - EK došlo je posle velikih zastoja u isporuci vakcine te britansko-švedske kompanije.

- AstraZeneka, čija je vakcina trebalo da bude upotrebljena za masovnu vakcinaciju u prvom kvartalu 2021. nije mogla da garantuje više od 25 odsto od 100 miliona doza doza koje je obećala, što predstavlja "pravi problem" - rekla je generalna direktorka EK za zdravstvo Sandra Galina juče u obraćanju evropskim poslanicima.

Evropska komisija se prema tome okreće ka vakcinama koje proizvode laboratorije Fajzer/BioNTek i "Džonson i Džonson".

- Biće mnogo više doza u drugom kvartalu pošto novi ugovor stupa na snagu. Nećemo imati samo BioNTek i Modernu nego takođe BioNTek sa novim ugovorom, što je dupla količina - rekla je Galina.

AstraZeneka kasni sa isporukom vakcina, kako je navela, zbog pada proizvodnje u jednoj njenoj fabrici u Evropi. Evropska unija je implicitno optužila britansku laboratoriju da favorizuje Veliku Britaniju u isporuci vakcina na uštrb ugovornih obaveza sa Briselom.

Direktor AstraZeneke Paskal Sorio rekao je da je prema ugovoru firma obećala da će uraditi “najbolje što može” kada je reč o isporukama, a EU smatra da su rokovi u ugovoru obavezujući i da je klauzula "najbolje što može" bila ubačena zbog toga što u trenutku kada je pisan ugovor vakcina još nije bila razvijena i da rokove treba poštovati kada vakcina postoji.

- Rokovi su obavezujući kada se radi o narudžbi vakcina… Ja tu ne vidim gde su vaši napori - odgovorila je Galina na izjavu direktora Astra Zeneke.

Galina je rekla da u okviru ugovora koje je EU potpisala sa proizvodjačima vakcina, mogu da se dobiju proizvodi, ili da se traži vraćanje plaćenog iznosa.

 
$bp("Brid_12254139", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"237"});
Evropska komisija izdvojila je 336 miliona evra za AstraZeneku da razvije vakcinu i poveća kapacitete proizvodnje, iako cela suma još nije isplaćena.