OBJAVA RATA: Saudijska Arabija okrivila IRAN za napad BALISTIČKOM RAKETOM


IZVOR: sputniknews.com, Republika - 06.11.2017 | 13:07


Saudijska Arabija okrivila je danas Iran za napad balističkom raketom jemenskih šiitskih pobunjenika na saudijsku prestonicu Rijad, upozorivši da bi se to moglo smatrati "ratnim aktom".

Foto: Tanjug/AP

Saudijska Arabija optužila Iran za napad

To je rano jutros saopštila koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom koja se bori protiv šiitskih pobunjenika Huta i njihovih saveznika u Jemenu, na strani međunarodno priznate vlade te zemlje, prenosi AP.

- Uloga Irana i njegova direktna komanda nad punomoćnicima Hutima predstavlja jasan akt agresije protiv susednih zemalja i ugrožava mir i bezbednost u regionu i na globalnom nivou. Stoga, komanda koalicije smatra to otvorenim činom vojne agresije iranskog režima i mogla bi to da posmatra kao ratni akt protiv Kraljevine Saudijske Arabije - navodi se u saopštenju.

Koaliciona komanda ističe da Saudijska Arabija "zadržava pravo da odgovori Iranu u odgovarajućem trenutku i na odgovarajući način".

Iran podržava pobunjenike Hute, ali negira da ih naoružava, napominje američka agencija.

Zasad, Iran nije odgovorio na saudijsku pretnju.

U saopštenju, koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom koja se bori u Jemenu danas navodi i da je zatvorila kopnene, vazdušne i morske prilaze toj najsiromašnijoj zemlji u arapskom svetu nakon što su pobunjenici ispalili balističku raketu na Rijad.

Prilazi su privremeno zatvoreni, pri čemu koalicija, kako navodi, uzima u obzir rad humanitarnih organizacija.