Belorusija uvela sankcije Evropskoj uniji


IZVOR: Sputnjik, Republika - 02.10.2020 | 09:22


Minsk uvodi recipročne sankcije Evropskoj uniji, nakon što je EU uvela sankcije Belorusiji, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Belorusije.

Foto: Tanjug/AP

"U vezi sa viznim sankcijama koje je EU usvojila protiv određenog broja beloruskih zvaničnika, beloruska strana od danas aktivira recipročni sankcioni spisak. U skladu sa ustaljenom civilizovanom diplomatskom praksom, nećemo ga objavljivati", navodi se na sajtu.

Dodaje se da spisak lica kojima je zabranjen ulazak važi i u okviru integracionih saveza koja uključuju Belorusiju.

Istovremeno, Ministarstvo spoljnih poslova poziva EU otvori granice za sve Beloruse, a ne samo za posebne.

"Umesto postavljanja novih viznih ograničenja pozivamo Evropsku uniju da otvori granice za sve Beloruse, a ne samo za one koje ste 'separisali'", navodi se u saopštenju MIP Belorusije.

Ističe se da je uvođenjem sankcije protiv Belorusije, EU od sebe otuđila svog suseda. U saopštenju se navodi da je poslednjih godina beloruska strana aktivno i uporno radila na jačanju odosa na liniji Belorusija-EU, korisnom za stanovnike i bezbednost u zajedničkom regionu.

 "Činjenica je da su obe strane primetile pozitivne rezultate toga. Činjenica je i da Evropskoj uniji nije bilo dovoljno četvrt veka da aktivira Sporazum o partnerstvu i saradnji sa Belorusijom, ali je zato nekoliko nedelja bilo dovoljno da uvede sankcije. Verovatno bi uspeli i brže, da nije bila sezona odmora koja je sveta za Evropljane. Sve je jednostavno – EU ponovo ništa ne želi da predloži svom partneru, osim sankcija. To jest, takva 'nagrada' čeka svakog ko iskreno radi na poboljšanju bilateralnih odnosa, ali ne stoji u redu, moleći za člansku kartu?", ističe se u saopštenju MIP Belorusije.

Ranije je šef Evropskog Saveta Šarl Mišel saopštio da će Evropska unija uvesti sankcije zbog "falsifikovanja rezultata izbora i kršenja ljudskih prava" u Belorusiji, a na crnoj listi će se naći oko 40 beloruskih zvaničnika, dok se protiv lidera zemlje Aleksandar Lukašenko neće uvoditi ograničenja.