(FOTO) GRČKA NA METI JANOSA! Udari vetra su toliko jaki da su jahtu otkačili sa sidrišta i bacili na stene


IZVOR: Republika - 18.09.2020 | 20:44


Stanovnike zapadnog dela Grčke u petak ujutru probudilo je veliko nevreme, koje je doneo mediteranski uragan (medigan) Janos, a vlasti su tokom dana izdale upozorenje na novi nadolazeći udar pošto će snažni vetrovi i kiša celog vikenda uzrokovati poplave i nestanke struje.

Foto: Tanjug/AP

Foto sa lica mesta

Medigan je prvo pogodio zapadna jonska ostrva, a potom poluostrvo Peloponez i Atinu, da bi potom usledilo upozorenje za ceo region Atike.

U prvom udaru načinjena je materijalna šteta, ali nije bilo žrtava, kao 2018, kada je medigan odneo 25 života.

 

 
$bp("Brid_00444070", {"id":"22746","width":"16","height":"9","video":"643545"});

 

Ipak, novi naleti mogli bi da budu veoma kritični nakon čega bi nevreme trebalo da se pomeri južnije.

25 osoba stradalo u udaru medigana 2018.

Bez struje su ostali stanovnici ostrva Zakintos, Kefalonija i Itaka, a na satelitskim snimcima zabeleženo je da su udari vetra bili oko 90 kilometara na sat, zbog čega je porastao nivo mora i mnoge oblasti su poplavljene, najviše na Itaki. POGLEDAJ GALERIJU

Udari vetra na tom ostrvu bili su toliko snažni da je jedna od jahti u luci otkačena sa sidrišta i bačena na stene, ali su osobe koje su se nalazile na jahti uspele da ostanu nepovređene. Ovakvi mediteranski uragani su se prvi put u Grčkoj pojavili 1995, ali su proteklih godina postali sve učestaliji.

Stanovništvu poruke upozorenja

Na jonskim ostrvima i u drugim zapadnim delovima Grčke proglašeno je stanje specijalne mobilizacije civilne zaštite. Televizija Skaj je izvestila da će stanovništvo od vlasti dobiti poruke na mobilne telefone s uputstvima kako da se zaštiti od nevremena.

 

 
$bp("Brid_00444070", {"id":"22746","width":"16","height":"9","video":"643545"});