Marija Zaharova: OVO ŠTO RADE MLADIĆU JE U DUHU NAJGORE TRADICIJE HAGA!


IZVOR: sputniknews.com, Republika - 03.09.2020 | 15:00


Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarisala je nastavak žalbenog postupka bivšem komandantu Vojske RS Ratku Mladiću uprkos njegovom lošem zdravlju, i ocenila da se stiče utisak da Međunarodni rezidualni mehanizam želi da se po svaku cenu potvrdi prvostepena presuda. Ona je rekla da je takvo ponašanje nedopustivo.

Foto: Tanjug/AP

Marija Zaharova

Mladić je 2017. osuđen na doživotnu robiju zbog, kako je naveo tadašnji Haški sud, genocida nad muslimanima u Srebrenici i drugih zločina.

- Ono što se dešava u Mehanizmu podseća na najgore tradicije prethodnika Mehanizma – Haškog suda. O tome smo dosta čuli, a i vi isto. Stiče se utisak da Mehanizam, bez obzira na pogoršano zdravstveno stanje Mladića, želi da po svaku cenu bude potvrđena prvostepena presuda, koju je doneo Haški sud 2017. godine - rekla je ona na redovnom brifingu za novinare.

Ponovo pozivamo tu strukturu da odustane od takvog kursa i da poštuje međunarodne pravosudne standarde, istakla je Zaharova.

Proces je nastavljen bez obzira na drastično pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja, rekla je ona i dodala da su se advokati Mladića, prema informacijama koje ima ruska strana, obraćali strukturama Mehanizma zahtevajući da Mladić bude odmah hospitalizovan ali su njihovi zahtevi neosnovano odbijeni.

Foto: Tanjug/AP

Ratko Mladić

- Takvo ponašanje prema pravima i zdravlju Mladića je nedopustivo - rekla je Zaharova i podsetila da je SB UN nedavno, razmatrajući rad Mehanizma, istakao značaj poštovanja ljudskih prava ljudi u pritvoru i međunarodnih standarda, uključujući pravo na medicinsku pomoć.

Poštovanje tih standarda u datoj situaciji se može dovesti u pitanje jer Mladić, prema svemu, nije u stanju da u potpunosti prati ta ročišta.

 

 
$bp("Brid_99144121", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"237"});

 

Njihov nastavak u sadašnjim uslovima može dovesti do kršenja prava na pravedno suđenje, zaključila je Zaharova.