Poljska "pomaže" Belorusiji da smanji zavisnost od Rusije


IZVOR: Sputnjik, Republika - 19.08.2020 | 21:20


Poljski premijer Mateuš Moravecki izjavio je po završetku hitnog samita Evropske unije da bi EU mogla da pomogne Belorusiji da smanji energetsku zavisnost od Rusije.

Foto: pixabay.com

- Privreda Belorusije se u velikoj meri oslanja na kupovinu sirovina iz Rusije po cenama koje su, može se reći, povlašćene. Barem je tako bilo donedavno. I postepena izmena tog privrednog modela u značajnoj meri je dovela do ekonomskog slabljenja Belorusije - rekao je Moravecki.

Prema njegovim rečima, to su značajni gubici za Belorusiju, ali istovremeno i mogućnost da joj EU pruži pomoć, koja za uniju u celini ne predstavlja veoma ozbiljne troškove, a mogla bi u isto vreme da bude veoma važan faktor za stabililizaciju situacije u Belorusiji.

Kako je rekao, EU bi mogla da "razvije odgovarajuće mehanizme uz pomoć kojih bi zavisnost Belorusije od Rusije bila manja".

"To je u interesima Belorusije, kao i u interesima Poljske i EU".

Podsetimo, nemiri u Belorusiji traju već drugu nedelju. Opozicija je na ulicama, tražeći ponavljanje izbora, dok države EU ne priznaju rezultate na kojima je Aleksandar Lukašenko pobedio sa 80 odsto glasova.