Ekološka katastrofa! 1.000 tona nafte već prosuto u netaknutu prirodu! Strahuje se da se brod ne slomi na pola i izazove veći problem


IZVOR: republika - 10.08.2020 | 06:41


Volonteri na Mauricijusu nastoje napraviti prolaze kojima bi se nafta koja se izliva iz nasukanoga japanskog tankera Wakashio usmerila što dalje od ostrva.

Foto: Tanjug/AP

Curenje nafte iz teretnog broda koji se 25. jula nasukao na koralni greben blizu Mauricijusa izaziva ekološku katastrofu, ugrožava korale, ribe i ostali morski život u Indijskom okeanu.

Aktivisti Greenpeacea upozorili su da će prolivanje nafte verojatno biti najgora ekološka kriza u istoriji Mauricijusa. Satelitski snimci prikazuju kako nafta curi u kristalno plave vode oko broda. Deo nafte stigao je i do obale.

Meštani u nedelju uz pomoć cevi napravljenih od slame pokušavaju da pokupe naftu i spreče njeno dalje curenje u okean. Neki su dobrovoljno angažovani na čišćenju plaža.

Foto: Tanjug/AP

Vlada je u četvrtak objavila da nafta curi iz pukotine na trupu broda za prevoz rasutih tereta, a premijer Kumar Jugnauth proglasio je vanredno stanje i zatražio međunarodnu pomoć.

- Potonuće Wakashia predstavlja opasnost za Mauricijus - rekao je Jugnauth.

Premijer Jugnauth rekao je da su ekipe za vanredne situacije za sada uspele da spreče curenje, ali se pripremaju za najgore.

- Pukotine su porasle. Situacija je još gora - rekao je novinarima kasno u nedelju - i dodao- rizik da će se čamac prelomiti na pola još uvek postoji.

Foto: Tanjug/AP

Nagashiki Shipping Company, u čijem je vlasništvu teretni brod Wakashio kazali su da su i sami oko plovila pokušali postaviti zaštitu koja bi sprečila curenje nafte, ali da im to nije uspelo zbog lošeg vremena. Istovremeno se deo goriva helikopterima nastoji prebaciti na drugo mesto. 

- Činimo sve što je moguće u saradnji s vlastima Mauricijusa i nadležnim japanskim organizacijama da ispumpamo naftu iz broda, očistimo naftnu mrlju i sigurno premestimo brod - saopšteno je iz ove kompanije.

Foto: Tanjug/AP

Tanker je dug 299,5 i širok 50 metara i ima 20 članova posade. Plovi pod zastavom Paname, a vlasnik je kompanija Okiyo Marine.

Veruje se da je brod prevozio oko 4.000 tona goriva. Strahuje se da je u vode koje okružuju Mauricijus dosad iscurilo najmanje 1.000 tona nafte. S broda su evakuisani svi članovi posade..

Mauricijus, poznat po netaknutim plažama, popularan je među turistima od kojih je zemlja prošle godine zaradila 1,6 milijardi dolara.