(VIDEO) Pentagon u strahu! Putin testirao borbenu zver


IZVOR: Mediji - 28.02.2020 | 18:35


Ruska vojska, kojom komanduje predsednik Vladimir Putin, prvi put je testirala novu hipersoničnu krstareću raketu "cirkon", objavili su moskovski mediji.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Brzo nakon toga američka vojska zatražila dodatan novac od Kongresa zbog "potkopane prednosti pred Rusijom i Kinom".

Na moru

- Testirnje pomorske hipersonične rakete „cirkon“ prvi put je izvedeno na moru. Ona je ispaljena sa fregate u Barencovom moru i pogodila je metu na severu planine Ural, što je više od 500 kilometara. Ova raketa, koju će koristiti brodovi i podmornice, trebalo bi da dostigne brzinu od devet mahova i ima domet od 1.000 kilometara. Predsednik Vladimir Putin je promovisao novu generaciju raketa za koje kaže da mogu da neutrališu svaku vrstu odbrane - objavio je TAS.

Rusija je prva razvila hipersonične rakete, što je zabrinulo mnoge u Americi.

- Vojna prednost SAD u svetu je potkopana i niko ne treba da sumnja u to. Kina i Rusija jačaju svoje vojne potencijale kako bi nadmašile SAD i njihove saveznike i obezbedile svoj uticaj u svetu - rekao je general Mark Mili, predsedavajući Komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD u Kongresu.

Optužbe iz SAD

Tenzije između SAD i Rusije su najgore od kraja Hladnog rata. Posebno su se pogoršale 2014, nakon što se Krim pripojio Rusiji posle haosa u Ukrajini. Zbog toga je državni sekretar SAD Majk Pompeo izjavio da je "ruska okupacija Krima" pretnja zajedničkoj bezbednosti i pozvao Rusiju da je okonča.

"Kao što je naglašeno u deklaraciji o Krimu iz jula 2018. godine, Sjedinjene Države ne žele i nikada neće priznati ruske tvrdnje o suverenosti nad poluostrvom. Pozivamo Rusiju da okonča okupaciju Krima. Ruska okupacija Krima i sve veća militarizacija poluostrva pretnja su našoj zajedničkoj bezbednosti", poručio je Pompeo.

Putin oduvao Erdogana

Predsednik Rusije Vladimir Putin nema nameru da se 5. marta sastane s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom kako bi razgovarali o situaciji u sirijskoj provinciji Idlib, uprkos izjavama turskog predsednika da će do sastanka najverovatnije doći.

Erdogan je rekao da će se najverovatnije sastati s Putinom u Istanbulu sledeće nedelje. - Putin ima drugačije planove za 5. mart - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, prenosi Rojters.