Tramp brani odluku o atentatu na iranskog generala: Sulejmani bio neposredna opasnost za SAD


IZVOR: Tanjug - 13.01.2020 | 23:05


Američki predsednik Donald Tramp branio je danas svoju odluku da se ubije Kasem Sulejmani, tvrdeći da je taj istaknuti iranski general predstavljao neposrednu opasnost po SAD.

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

- Mediji koji plasiraju lažne vesti i njihovi demokratski partneri snažno pokušavaju da utvrde da li je ili ne budući napad teroriste Sulejmanija bio ''neposredan'' i da li je moj tim po tom pitanju imao isto mišljenje. Odgovor na oba pitanja je DA, ali to zapravo i nema veze imajući u vidu njegovu užasnu prošlost - napisao je Tramp na Tviteru.

Tramp je prvobitno umesto reči "neposredan"(imminent) napisao "eminentan" (eminent), ali je kasnije to ispravio.
 

Foto: Tanjug/AP

Ubijeni general Kasim Sulejmani

Od kako su potvrdili da je Sulejmani ubijen u američkom napadu dronom kod Bagdada, zvaničnici američke administracije su tvrdili da su delovali zbog neposrednog rizika od napada na američke diplomate i vojnike u Iraku i regionu.


Demokrate i nekoliko republikanaca u Kongresu su doveli u pitanje opravdanost napada i istakli da nisu o tome detaljnije obavešteni, navodi Rojters.

 

 

Tramp je prošle nedelje izjavio da je Iran planirao da napadne četiri američke ambasade pre nego što je Sulejmani ubijen 3. januara.
 

Foto: Tanjug/AP

Mark Esper

Američki ministar odbrane Mark Esper je, međutim, juče rekao da nije video konkretan dokaz obaveštajnih službi da Iran planira napad na četiri američke ambasade.

- Predsednik je rekao da bi verovatno moglo biti novih napada na ambasade. Delim to mišljenje - rekao je Esper za Si-Bi-Es.

On je pak dodao da Tramp nije naveo konkretan dokaz.

Na pitanje da li su obaveštajne službe ponudile konkretan dokaz na to, Esper je odgovorio: "Nisam video nijedan kada je reč o četiri ambasade".