Banalnost zla! Otkrivena Hitlerova "Vučja jazbina", pravi raj za vegeterijance


IZVOR: Republika - 15.11.2019 | 13:53


Lokalni istoričari su istražujući ozloglašeni Hitlerov bunker "Vučja jazbina" koji se nalazi na području današnje severoistočne Poljske otkrili izvorne temelje vrtlarske kuće, dve staklene bašte i podzemnu kotlarnicu koja je dovodila vodu i topli vazduh kako bi osoblje moglo da uzgaja sveže proizvode tokom cele godine.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Adolf Hitler

Opisujući otkriće kao banalnost zla, istoričar Jacek Adamski iz Vojnog muzeja Mazurolandia kazao je da je lokacija samo 800 metara udaljena od Hitlerovog ličnog bunkera.

- Znali smo da su ovde negde u okolini ostaci vrtova koji su služili Vučjoj jazbini. Kao vegetarijanac i nepušač, Hitler je imao takve vrtove u svakom sedištu, pa smo pre tri godine doneli odluku da počnemo da tražimo analizirajući fotografije i arhive kao i kroz razgovore s lokalnim ljudima koji su mogli da se sete da su ga videli odmah posle rata kada su bili deca - rekao je Adamski za portal The First News.

U vrtu je prisilno bila zaposlena žena koja je morala da proba hranu za Hitlera kako bi se utvrdilo da nije otrovana. Pronađeni su i keramičko, porculansko i stakleno posuđe. Osim vrta i staklenika, u okviru baze su bili i brijačnica, kazino, bioskop i letnjikovac.

Hitlerov štab skriven u drveću i močvari izgrađen je 1940. godine kada se nacistička Nemačka pripremala da napadne Sovjetski Savez. Stigavši dva dana nakon invazije 1941. godine, nacisticki vođa je proveo više od dve godine u bazi orkestrirajući smrtonosne planove za Operaciju Barbarosa.

Prostor je uništen 20. jula 1944. godine kada je Klaus von Štaufenberg aktivirao bombu u neuspelom državnom udaru koji je Hitler preživeo.