DODIK ZAGRMEO: Tužićemo visoke predstavnike zbog kršenja Dejtona!


IZVOR: Tanjug - 12.11.2019 | 22:29


Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će Republika Srpska inicirati formiranje fonda za prikupljanje novca za tužbe protiv visokih predstavnika koji su obavljajući tu funkciju kršili Ustav i Dejtonski sporazum.

Foto: Tanjug/AP

Milorad Dodik

- Jedino nam preostaje da ih tužimo u njihovim zemljama, jer Srpska nema kapacitet da pokreće sporove na međunarodnim sudovima. Ipak, možemo da ih privatno tužimo - rekao je Dodik novinarima u Drvaru, komentarišući rezultate sinoćne posebne sednice Narodne skupštine na kojoj je usvojena Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske, kao i 20 zaključaka koje je predložila vladajuća većina.Dodik je rekao da se Skupština na sednici referisala na uporno kršenje Dejtonskog sporazuma, te odbacila neustavna bonska ovlašćenja koja su koristili visoki predstavnici u BiH i time uticali na politički sistem u BiH.

- Tražimo da razgovaramo sa FBiH i drugim konstitutivnim narodima kako reagovati na kršenje Ustava i Dejtonskog sporazuma. Ranije je naše suprotstavljanje pomenutim ovlašćenjima bila jeres, ali sada su stvoreni uslovi da kažemo jasno da ne možemo živeti u uslovima prevara, nametanja zakona, kršenja Ustava, međunarodnog prava i podmetanja visokog predstavnika- ocenio je Dodik.

On je naglasio da je bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun, koji je preminuo, naneo mnogo zla u tom smislu.

 

 

- Ipak, posledice njegovog delovanja moraju biti otklonjene jer ne možemo da tome damo legitimitet, što je i bila jedna od osnovnih ideja posebne sednice Parlamenta- rekao je Dodik.

Narodna skupština je na Posebnoj sednici, koja je trajala do duboko u noć, juče usvojila Informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske.

Usvojeno je 20 zaključaka koji se tiču inicijative za ukidanje Kancelarije visokog predstavnika, ukidanje bonskih ovlašćenja, pokrtanje reforme pravosudnih institucija na nivou BiH, zatim očuvanje dejtonske strukture i široke autonomije entiteta do samoopredeljenja, kao i saradnje sa NATO, ali ne i članstva BiH u toj alijansi.