Rusija odgovara SAD: Damask treba da kontroliše naftna polja


IZVOR: sputniknews.com, Republika - 28.10.2019 | 23:50


Naftne oblasti na severoistoku Sirije treba da budu pod kontrolom sirijske vlade, izjavio je specijalni predstavnik predsednika Rusije za Siriju Aleksandar Lavrentjev komentarišući američke snage koje se nalaze u okolini sirijskih naftnih polja.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

- Naravno, njih (ta naftna polja) treba da kontroliše sirijska vlada. Verujemo da je to jedini izlaz - konstatovao je Lavrentjev.

Ranije je šef Pentagona Mark Esper izjavio da će Sjedinjene Američke Države štititi naftna polja u Siriji i odgovarati silom na pokušaje da se ona zauzmu.

Prema njegovim rečima, američki vojnici ne nameravaju da tamo puštaju ni Rusiju ni sirijsku vojsku.

O Kurdima

Rusija očekuje da će kurdske formacije uspeti da napuste pograničnu zonu s Turskom na severoistoku Sirije, izjavio je Lavrentjev.

Rok za povlačenje kurdskih snaga iz pogranične zone dužine 30 kilometara na severoistoku Sirije, koji je određen rusko-turskim memorandumom, ističe u utorak u 16 sati po srednjoevropskom vremenu.

- Nadamo se, videćemo. Ne bih rekao da nema garancija (da Kurdi neće uspeti da povuku svoje snage u roku od 150 časova predviđenog memorandumom). Postignut je dogovor između naših predsednika, što znači da su i jedan i drugi predsednik dali neke garancije - objasnio je Lavrentjev.