Pentagon o suparnicima: Rusija kratkoročno najveća pretnja, dugoročno - Kina!


IZVOR: sputniknews.com - 18.09.2019 | 18:22


Američki ministar odbrane Mark Esper potvrdio je stav prethodnih šefova Pentagona da je Rusija najveći izazov za Sjedinjene Američke Države u kratkoročnoj, a Kina u dugoročnoj perspektivi.

Foto: pixabay.com

Pentagon

- Rusija je za nas u kratkoročnoj perspektivi i dalje najveći izazov u oblasti bezbednosti - rekao je Esper na konferenciji u Vašingtonu. On je, takođe, optužio Moskvu da želi da "jednostrano prekraja granice".

- Ruske hibridne i kibernetske vojne metode su stalna pretnja našim evropskim partnerima, posebno bivšim sovjetskim republikama, koje su sada bliže povezane sa Zapadom - istakao je Esper.

Istovremeno, on smatra da Kina predstavlja „još veći izazov u dugoročnoj perspektivi“. Esper je, ponavljajući odredbe američke vojne strategije koje je odobrio predsednik Donald Tramp, rekao da generalno potencijalni rivali Sjedinjenih Američkih Država, uključujući Rusiju i Kinu, nastavljaju naoružavanje svojih armija, što konkurenciju velikih sila podiže na novi nivo.

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

Početkom godine, američki predsednik Donald Tramp predstavio je ažuriranu strategiju za razvoj protivraketne odbrane i postavio prioritete aktuelne administracije s obzirom na nove izazove i pretnje, uključujući Rusiju. U dokumentu se naglašava da američka protivraketna odbrana mora da se suprotstavi hipersoničnim i krstarećim raketama koje razvijaju Rusija i Kina.

U obnovljenoj strategiji navodi se da Pentagon već razvija modele laserskog oružja za svemirske bespilotne letelice koje mogu da uništavaju rakete-nosače u početnoj fazi njihovog kretanja. Prema ovom dokumentu, među novim merama je i 20 novih stanica za presretanje koje će biti raspoređene na Aljasci zajedno sa novim radarima za otkrivanje raketa. Pentagon takođe ne isključuje mogućnost adaptacije aviona F-35 „lajtning II“ pete generacije za presretanje balističkih raketa u početnoj fazi.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin u septembru je na Istočnom ekonomskom forumu izjavio da će razmeštanje američkih raketa u Japanu i Južnoj Koreji stvoriti pretnju za ruske baze na Dalekom istoku.

Pri tome su se Sjedinjene Američke Države prve povukle iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa i odmah počele da testiraju konvencionalnu krstareću raketu kopnenog baziranja, koja je ranije bila zabranjena ovim sporazumom. Pod pretnjom je i produženje Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja. Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja potpisan je 2010. godine i ostaje jedini aktuelni sporazum između Rusije i SAD o ograničavanju oružja. Sporazum će biti na snazi do februara 2021. godine, a američka administracija zasad nije objavila da li Vašington namerava da ga produži.