Odlazim 2021: Merkelova potvrdila da se povlači iz politike


IZVOR: sputniknews.com, Republika - 13.08.2019 | 18:31


Kancelarka Nemačke Angela Merkel potvrdila je svoju nameru da će se povući iz politike 2021. godine. Prema njenim rečima, nakon predstojećih izbora za Bundestag, ona se nec´e više aktivno baviti politikom.

Foto: Tanjug/AP

Angela Merkel

Merkelova se sastala sa čitaocima nemačkog lista "Ostse cajtung" i odgovarala na njihova pitanja.

Kancelarka je naglasila da nakon završetka mandata ne planira da nastavi aktivni politički život ni u Nemačkoj niti u EU, gde su "sve funkcije upravo podeljene".

Na pitanje o planovima nakon povlačenja sa funkcije, Merkelova je priznala da bi želela da se odmori.

- Potrudila bih se da se odmorim. Ako se to desi, onda ću otići na koncert ili operu sa mužem ili prijateljima - rekla je ona.

Kada su kancelarku pitali šta deca treba da pročitaju o njoj u udžbenicima istorije kroz 50 godina, Merkelova je odgovorila: "Trudila se".

 

 

Ovlašćenja Merkelove na funkciji kancelarke Nemačke ističu 2021. godine. Ranije je političarka već govorila da će joj ovaj mandat biti poslednji.

U Nemačkoj je bilo reči i da bi Merkelova ranije mogla da se povuče sa funkcije iz zdravstvenih razloga - zbog napada drhtavice.

Međutim, ona je uverila javnost da nema mesta za brigu, posebno što je tema zdravlja za nju vrlo lična, kao i da će ispunjavati svoje obaveze.