VLASNIK SAM PRIJAVIO: Otkrivena farma sa zaraženim jajima


IZVOR: Tanjug - 12.09.2017 | 06:47


Francuski zdravstveni inspektori su utvrdili da se na jednoj od 2.900 kontrolisanih živinarskih farmi nalaze jaja koja sadrže insekticid fipronil.

Foto: pixabay.com

Vlasnik sam prijavio da su na njegovoj farmi kontaminirana jaja

Ovo je danas izjavio francuski ministar poljoprivrede Stefan Traver.

- Otkrivena je jedna farma sa kontaminiranim jajima, što je vlasnik sam prijavio. Svi drugi slučajevi sa zarazom otkrivenom u Francuskoj povezani su sa uvozom iz susednih zemalja, Belgije i Holandije - izjavio je ministar za radio stanicu Evropa 1.

Jaja zaražena ovim insekticidom uglavnom potiču sa farmi iz ove dve zemlje, ali su pronađena i u 45 zemalja širom sveta, izjavio je prošle nedelje evropski komesar za zdravlje Vitenis Andrijukaitis.

Evropska komisija je saopštila prošle nedelje da je nezakonito korišćenje fipronila počelo još u septembru 2016. godine, a da je čitav problem potekao od supstance koju koristi holandska kompanija Čikfrend, koju su farmeri u Holandiji i Belgiji angažovali za tretiranje svojih pilića.

Ministri EU bi trebalo da se sastanu 26. septembra u Briselu kako bi razgovarali o unapređenju bezbednosti hrane i sprečili prevare u svetlu ovog skandala.

Svetska zdravstvena organizacija smatra fipronil umereno toksičnim, a strogo je zabranjen kod životinja namenjenih ljudskoj prehrani.