(VIDEO) Počela trka u naoružanju! Putin sazvao sastanak sa najbližim saradnicima i naredio: Americi odgovorite recipročno!


IZVOR: sputniknews.com, Republika - 05.08.2019 | 16:02


Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je operativni sastanak sa članovima Saveta bezbednosti Rusije, čija je glavna tema bilo jednostrano povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, saopštila je pres-služba Kremlja.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

- Rusija ne može da ignoriše stanje stvari nakon povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o likvidaciji raketa i da se zadovoljava u potpunosti neosnovanim izjavama Vašingtona i njegovih saveznika o miru - rekao je ruski predsednik.

Putin je naglasio da Rusija ne odustaje od svojih preuzetih jednostranih obaveza.

- Ne odustajemo od svojih jednostranih obaveza, sve naše akcije će biti isključivo recipročnog karaktera. To se odnosi na razvoj, proizvodnju i raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa kopnenog baziranja. Dok ne budu raspoređene američke rakete srednjeg i kratkog dometa ni mi nećemo postavljati naše rakete u tim regionima - objasnio je Putin.

Rusija smatra da je potrebno nastaviti pregovore u punom formatu o strateškoj stabilnosti i bezbednosti.

- Mi smo spremni za to, bez odlaganja - rekao je ruski predsednik.

Foto: Tanjug/AP

Pentagon

Povlačenje iz Sporazuma o likvidaciji raketa pod izmišljenim izgovorom ozbiljno je zakomplikovalo situaciju u svetu i stvorilo fundamentalne rizike za sve, smatra ruski predsednik.

- Naglašavam, za nastalu situaciju potpuno je odgovorna američka strana - dodao je Putin.

Akcije Vašingtona koje su dovele do raskidanja Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa neminovno će dovesti do destabilizacije globalne bezbednosti, primetio je Putin.

 

 

- Prema našem mišljenju, postupci Sjedinjenih Američkih Država koji su doveli do raskidanja Sporazuma o likvidaciji raketa, neminovno će dovesti do devalvacije i slabljenja celokupnog okvira globalne bezbednosti, uključujući i Sporazum o strateškom ofanzivnom oružju i Sporazum o neširenju nuklearnog oružja - istakao je ruski lider.

On je dodao da će američki postupci u vezi sa raskidanjem Sporazuma dovesti do obnove trke u naoružanju.

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

Putin je obećao da će Rusija početi da razvija rakete srednjeg i manjeg dometa ako bude uverena da su Sjedinjene Američke Države počele sa proizvodnjom takvog naoružanja.

- Dok takvo naoružanje ne uđe u upotrebu u ruskoj armiji, Rusija će realnim pretnjama sa kojima se suočava u vezi sa povlačenjem SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa pouzdano parirati već postojećim sredstvima koja imamo - konstatovao je on.

Među takvim naoružanjem su rakete vazdušnog baziranja Iks-101 i "Kinžal“, rakete morskog baziranja "Kalibar“ i perspektivni sistemi, među kojima su i hipersonični sistemi tipa "Cirkon“, naglasio je predsednik.

Ruski lider takođe je naredio ministarstvima odbrane i spoljnih poslova da prate korake Vašingtona u vezi sa raspoređivanjem raketa srednjeg i kratkog dometa.

- Uzimajući u obzir nastalu situaciju, naređujem Ministarstvu odbrane, Ministarstvu spoljnih poslova i Spoljnoobaveštajnoj službi Rusije da pažljivo i temeljno prate dalje korake Sjedinjenih Američkih Država u razvoju, proizvodnji i raspoređivanju raketa srednjeg i kratkog dometa - naglasio je Putin, prenosi pres-služba Kremlja.

Foto: youtube.com/Telekanal ZVEZDA

Foto: Ilustracija

Sjedinjene Američke Države su povlačenjem iz Sporazuma precrtale dugogodišnje napore čiji je cilj bio smanjenje verovatnoće vojnog sukoba, naveo je ruski lider.

- Umesto pažljivog razmatranja problema međunarodne bezbednosti, Sjedinjene Američke Države su jednostavno precrtale višegodišnje napore usmerene na smanjenje verovatnoće velikog vojnog sukoba, koji uključuje i upotrebu nuklearnog oružja - ocenio je Putin.

Bez obzira na povlačenje Vašingtona iz ovog sporazuma, Rusija računa na zdrav razum i osećaj odgovornosti Vašingtona i njegovih saveznika i pred svojim narodima i pred čitavom međunarodnom zajednicom.

 

 

Početkom ove godine Vašington je saopštio da istupa iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, optuživši Rusiju da ga narušava. Moskva je odbacila sve optužbe, a početkom jula predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je Zakon o obustavljanju Sporazuma.

Drugog avgusta obustavljeno je dejstvo Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja potpisan je 2010. godine i trenutno je jedini rusko-američki sporazum o kontroli naoružanja. Sporazum ističe 2021. godine, a Trampova administracija još nije odlučila da li će ga produžiti, dok je Rusija više puta naglašavala da je spremna za dijalog.