PUTIN ZAGRMEO: Ako date oružje Ukrajini, očekujte PAKAO!


IZVOR: Tanjug, Republika - 05.09.2017 | 11:37


Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da bi bilo koja odluka SAD da snabdeva oružjem Ukrajinu podstakla bi sukobe u istočnoj Ukrajini i možda navela proruske snage da prošire delovanje.

Foto: Tanjug/AP

Oružje neće promeniti situaciju u Ukrajini, ali može biti uzrok većih žrtava, naglasio je Putin

Američki sekretar odbrane Džejms Matis najavio je tokom posete Kijevu prošlog meseca, da oni razmatraju opciju o isporuci oružja Ukrajini, na koju je bivši predsednik SAD Barak Obama stavio veto.

- Isporuka oružja u zonu sukoba samo može da pogorša situaciju i ugorzi mirovne napore - odgovorio je Putin na pitanje šta misli o mogučnosti da SAD isporuči oružje Ukrajini, a koje mu je postavljeno nakon BRIKS samita u Kini.

- Kome će Vašington dati ili prodati oružje je njegova stvar, mada ja upozoravam da sam protiv toga, jer oružje neće promeniti situaciju u Ukrajini, ali može biti uzrok većih žrtava - naglasio je Putin i dodao da bi proruske snage to mogle da shvate kao pretnju i da odgovore na provokaciju, preneo je Rojters.

Za tri godine sukoba u Ukrajini poginulo je više od 10.000 ljudi. Kijev optužuje Moskvu da na tu teritoriju šalje trupe i teško naoružanje, što Rusija negira.

- Tako nešto bi zaista pomoglo rešavanju problema u istočnoj Ukrajini, ali bi tome moralo da prethodi još mnogo toga - rekao je Putin.Putin je takođe dodao da je Rusija nameravala da Ujedinjenim nacijama predloži da njene mirovne snage pomognu i nadgledaju prekid vatre između zaraćenih strana.

- Ne vidim ništa loše u raspoređivanju snaga koje bi obezbeđivale OEBS u Ukrajini- 

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da podržava raspoređivanje mirovnih snaga koji bi osigurali bezbednost posmatrača OEBS-a na istoku Ukrajine.

- Smatram da je prisustvo mirovnih snaga ili osoblja zaduženog za bezbednost misije OEBS-a sasvim prikladno i ne vidim ništa loše u tome - rekao je Putin na konferenciji za novinare u Sjamenu, gde je učestvovao na samitu BRIKS-a.

Ruski predsednik je dodao da, naprotiv, misli da bi prisustvo tih snaga bilo korisno u rešavanju problema na jugoistoku Ukrajine.

Putin je zatražio od ministarstva inostranih poslova Rusije da rezoluciju o mirovnim snagama u Ukrajini podnese UN.

On je naglasio da bi te snage trebalo da budu odgovorne za bezbednost posmatrača OEBS-a i da bi isključivo trebalo da budu raspoređene "na liniji demarkacije" između pobunjenika i snaga bezbednosti.