Da li ste poludeli?! Znate li do čega će to dovesti?! Putin nikad brutalnije odbrusio Zapadu zbog situacije u Venecueli


IZVOR: sputniknews.com, Republika - 06.06.2019 | 15:39


"Samoproglašeni predsednik Venecuele Huan Gvaido je simpatičan čovek, ali njegov način dolaska na vlast stvara haos", rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

- On je simpatičan čovek, prema njemu se odnosim apsolutno neutralno, ali ako to prevedemo u praksu, takav način dolaska na vlast - čovek je izašao na trg, pogledao u nebo i pred Gospodom se proglasio za šefa države. Zar je to normalno? Tako će izbiti haos u celom svetu - rekao je Putin tokom razgovora sa rukovodiocima inostranih informacionih agencija u okviru Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma.

- Hajde da u SAD na taj način biramo predsednika. Bilo gde, premijera u Velikoj Britaniji, predsednika u Francuskoj. Šta će tada biti? Želim da pitam one koji to podržavaju: da li ste poludeli? Znate li do čega će to dovesti? - istakao je ruski predsednik.

Opozicija u Venecueli je 30. aprila pokušala da izvede državni prevrat.

 

 

Tada su se predsednik Parlamenta Huan Gvaido, koji se nezakonito proglasio za šefa države, i njegove pristalice okupili u Karakasu ispred vojne baze "Karlota".

Gvaido je ranije pozvao narod i armiju Venecuele da izađu na ulice kako bi sa vlasti svrgnuli zakonitog predsednika zemlje Nikolasa Madura.

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv Madura, nedugo nakon što je položio zakletvu.

Niz zapadnih zemalja na čelu sa SAD podržao je Gvaida kao predsednika. Rusija, Kina, Turska i druge države podržavaju legalno izabranog predsednika Madura.