Makron postavio uslove Britaniji: Krajnji rok za Bregzit 31.oktobar


IZVOR: Tanjug - 03.06.2019 | 17:31


Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da bi 31. oktobar ove godine trebalo da bude "konačni" rok za povlačenje Velike Britanije iz Evropske unije.

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron

- Mislim da je ovo krajnji, krajnji rok, jer ne želim da se nova Komisija i izvršni organi bave ovim pitanjem  - rekao je Makron, aludirajući na imenovanja novih šefova glavnih institucija u EU koja predstoje, prenosi Rojters.

On je naveo da smatra da bi dalje odlaganje bilo velika greška, zbog čega ga, primetio je, uvek doživljavaju kao tvrdog pregovarača kada je Bregzit u pitanju. 

- Ali ja podržavam takvu svoju ulogu - poručio je.

Makron, koji se obratio novinarima u Jelisejskoj palati nakon razgovora sa članovima Međunarodne monetarne konferencije (IMC) poručio je i da smatra da se sada mora sprovesti ono što je narod u Britaniji odlučio, osim ako Britanci sami u međuvremenu ne odluče nešto drugo.

 

 

On je ostavio "otvorena vrata" za još jedno pomeranje krajnjeg roka za Bregzit ako bi Britanija odlučila da traži dodatno vreme za pokretanje novog izjašnjavanja u vezi izlaska.

- To je moguće samo ako bi imali perspektivu za novi referendum ili potpuno novi plan koji bi bio prihvatljiv za sve sve učesnike pregovora - rekao je Makron i zaključio da je svaki mogući pokušaj Britanije da ponovo pregovara o postojećem sporazumu uključujući tu i "mehanizam za Irsku" osuđen na neuspeh, navodi agencija.