Meksički predsednik: Mudro ćemo odgovoriti na Trampove pretnje...


IZVOR: Republika - 31.05.2019 | 15:45


Meksički predsednik Andres Manuel Lopes Obrador kaže da će mudro odgovoriti na pretnje predsednika SAD Donalda Trampa novim tarifama na meksičku robu.

Foto: Tanjug/AP

Manuel Lopes Obrador

Tramp je, naime, pozvao danas Meksiko da konačno uradi "ono što se mora učiniti" i reši problem imigracije, dan nakon što je njegova administracija zapretila uvođenjem tarifa na uvoz meksičke robe kako bi se Meksiko naterao da spreči ilegalni prelazak ljudi u SAD.

Savetnik Bele kuće za trgovinu Piter Navaro rekao je da veruje da će Meksiko odgovoriti pozitivno i brzo na Trampov zahtev da zaustavi ilegalnu migraciju, prenosi Rojters.

S druge strane, meksički predsednik kazao je da Meksiko neće odgovoriti na Trampovu pretnju tarifama očajanjem, već insistiranjem na dijalogu.

 

 

- Odgovorno sprovodimo našu imigracionu politiku - rekao je Obrador, ali nije obećao nove akcije na sprečavanju priliva centralnoameričkih imigranata koji preko Meksika stžu do granice SAD.

- Moramo da pomognemo tako da oni ne ulaze u SAD ilegalno, ali to moramo da uradimo poštujući ljudska prava - dodao je.

Na pitanje novinara zašto Meksiko ne preskoči dijalog i ne pokrene tužbu pred međunarodnim trgovinskim instancama, Obrador je rekao da to nije samo pravna stvar, prenosi AP.

- Želimo da imamo dobre odnose sa američkom vladom - rekao je meksički predsednik.