TUSK: Nije se razgovaralo o imenima, već o procesu izbora


IZVOR: Tanjug - 28.05.2019 | 22:18


Presednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je večeras posle prve runde konsultacija sa EU liderima da budući predsednik Evropske komisije mora da ima podršku kvalifikovane većine Evropskog saveta i većinu u Evropskom parlamentu.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Donald Tusk

On je istakao da je prema odredbama evropskog Ugovora na Evropskom savetu da predloži, a na Evropskom parlamentu da izglasa budućeg predsednika Evropske komisije. 

Tusk je naglasio da se na samitu u Briselu nije razgovaralo o imenima već o procesu izbora kandidata.

- To znači da u skladu sa evropskim Ugovorima ne može biti automatizma. Istovremeno, niko ne može biti isključen. To što je neko "vodeći kandidat" nije diskvalifikacija već može samo da poveća njihove šanse - izjavio je Tusk.

On je rekao da su razgovarali i o potrebi da se pri izboru vodećih pozicija u EU zadovolje geografski i rodni kriterijumi kao i kriterijumi političke pripadnosti.

Tusk je ocenio da je u stvarnom svetu savršeni balans teško postići i da će što je pre moguće krenuti u konsultacije sa Evropskim parlamentom i zemljama članicama o kandiatima za predsednike Evropske komisije i Evropskog saveta, Evropske centralne banke i šefa EU diplomatije.

- Očekujem rezultate o svim mandatima u junu - poručio je Tusk.

Donald Tusk je nakon neformalne večere EU lidera u Briselu ocenio i da izlaznost na evropskim izborima, koja je najviša u poslednjih 25 godina, pokazuje da je EU snažna panevropska demokratija o kojoj građani vode računa.

- Većina je glasala za efikasniju, jaču i ujedinjenu Evropu odbacujući one koji žele da je oslabe. To je snažan znak. Evropa je pobednik ovih izbora - poručio je Tusk.

On je dodao da je Bregzit bio "vakcina" protiv lažnih vesti i anti EU propagande i da su ljudi izvukli zaključke kada su videli "šta Bregzit znači u praksi”.