Rusija žestoko odgovorila SAD: Nove sankcije anulirale pozitivne razgovore s Pompeom


IZVOR: sputniknews.com, Republika - 17.05.2019 | 19:12


"Uvođenje novih američkih sankcija, ovoga puta protiv specijalnog odreda za brzo reagovanje "Terek", odmah nakon posete državnog sekretara SAD Majka Pompea, štetna je i kontraproduktivna politika", saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Foto: twitter.com/veteranstoday

Sergej Lavrov

- Pažnju izaziva i momenat izabran za uvođenje sankcija. Prošla su svega dva dana od posete američkog državnog sekretara Rusiji, a u Vašingtonu je preduzet novi neprijateljski korak. Tamo kao da žure da anuliraju pozitivan ton održanih razgovora i da sami sebi dokažu sopstvenu antirusku zarazu. To je duboko štetna i kontraproduktivna politika, koja ne dozvoljava izvlačenje bilateralnih odnosa iz ćorsokaka - navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je saopštilo da se podrazumeva da novi ispad protiv ruskih državljana nec´e ostati bez odgovora.

- Američke vlasti treba da shvate da njihovo konfrontaciono ponašanje neće doneti nikakvu korist. Ono samo vodi povećanju napetosti u svetu - navelo je Ministarstvo. 

 

 

SAD su 16. maja uvele sankcije protiv specijalnog odreda "Terek" i petoro državljana Rusije, među kojima je komandant tog odreda Abuzajd Vismuradov.

Na sankcioni spisak su uneta imena istražitelja u slučaju Sergeja Magnitskog - Genadija Karlova i Elene Trikuli, bivšeg načelnika popravnog zatvora broj 7 Sergeja Kosijeva i Ruslana Geremejeva, za kog advokati porodice Borisa Nemcova smatraju da je umešan u ubistvo tog političara.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov saopštio je ranije novinarima da sankcije SAD protiv "Tereka" iziskuju odgovor zasnovan na principu uzajamnosti.