Uznemirujuće prognoze: Milion vrsta biljaka i životinja nestaće zbog ljudskih aktivnosti


IZVOR: Tanjug, Republika - 15.05.2019 | 08:19


Izveštaj Ujedinjenih nacija (UN) doneo je zastrašujuće prognoze - da je milion vrsta biljaka i životinja u opasnosti od izumiranja i to zbog ljudskih aktivnosti.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Prema navodima „Njujork tajmsa“, izumiranje biljnih i životinjskih vrsta je posledica razvoja ljudske zajednice.

Taj izveštaj UN pripremili su brojni ekolozi i naučnici iz 131 zemlje-članice UN. Prema oceni naučnih krugova, istraživanja su veoma uznemirujuća.

Već sada je za 20 odsto opao broj biljaka na njihovim prirodnim staništima, a isto važi za sve vrste životinja, od bubica do velikih sisara. Taj proces se odvijao tokom proteklih 100 godina, otkako su biolozi počeli da prate stanje među biljkama i životinjama.

Foto: Printscreen

Ribolov i krčenje šuma neke su od aktvinosti koje su dovele do izumiranja vrsta

Aktivnosti ljudi kao što su ribolov, krčenje šuma i nedozvoljen lov ugroženih vrsta životinja doprineli su stanju kakvo je danas. Čovečanstvo je prešlo broj od sedam milijardi i to menja životnu sredinu takvom brzinom kakva do sada nije zabeležena.

Postoji mogućnost da će izumreti 40 odsto životinja koje žive u vodi i na suvom, trećina morskih sisara, trećina korala i više od pola miliona životinja koje žive na tvrdom tlu. Aktuelno izumiranje živog sveta na Zemlji nikada dosad nije išlo takvom brzinom, konstatovali su autori izveštaja.