Ova političarka je tužena za izdaju više od 1.000 puta: Sve tužbe odbačene!


IZVOR: Republika - 30.08.2017 | 10:18


Protiv nemačke kancelarke Angele Merkel podneto je više od 1.000 tužbi za veleizdaju od vrhunca izbegličke krize 2015. godine do sada, preneli su danas lokalni mediji.

Foto: Tanjug/AP

Angela Merkel optužena za veleizdaju

Većina žalbi podnele su pristalice desničarske populističke stranke Alternativa za Nemačku (AfG), koja bi na izborima sledećeg meseca mogla da osvoji prve poslaničke mandate u federalnom parlamentu, prenosi AFP.

- Tužbe protiv kancelarke pokazale su se kao neosnovane - izjavila je portparolka kancelarije saveznog tužioca Frauke Keler.

Savezno tužilaštvo u gradu Karlsrueu na jugozapadu Nemačke, odgovorno je za istrage o državnoj bezbednosti, a po zakonu je obavezno da razmotri sve krivicne tužbe koje se bave ovom temom.

Foto: Tanjug/AP

Odluka Merkelove da dozvoli ulazak u zemlju više od milion tražilaca azila 2015. i 2016. dovela je do pada popularnosti njene Hrišcansko-demokratske stranke, piše Tanjug i dodaje da je njena lična popularnost u porastu sa smanjenjem intenziteta migrantskog talasa.


Trenutno, Merkelova vodi u anketama ispred konkurenta iz Socijal-demokratske stranke Martina Šulca.

Ipak, AfD je dobila oko 32 odsto glasova na lokalnim izborima u gradu Biterfeld-Volfen, gde su pristalice ove stranke izviždale Merkelovu na predizbornom nastupu.

AfD, koja okuplja ekstremne antimuslimanske i antiimigrantske pristalice, u anketama trenutno ima podršku osam do devet odsto građana.